.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.07.2019 15:24

Коментари 0 / Видяна 562

Пендаровски: Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края на 2019-а

Още по темата: От днес Северна Македония отваря всички граници МВнР: Северна Македония отваря всички ГКПП-та Северна Македония разпусна парламента си Наша делегация в Северна Македония за ратификацията на договора за НАТО Зоран Заев подава оставка Заев иска предсрочни избори след блокирането на преговорите с ЕС Спецпрокурорката на Северна Македония остава в ареста за 30 дни Установен е антракс в стадо овце в Македония Пендаровски: Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края на 2019-а Турция ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО

Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края на тази година и се надява да получи дата за началото на преговорите за членство в ЕС през октомври. Това заяви президентът Стево Пендаровски, цитиран от в. „Катимерини“.

Страните членки на НАТО подписаха споразумение през февруари, което позволи на Скопие да стане 30-тият член на водения от САЩ военен алианс, след като беше сключен Договорът от Преспа с Гърция, с което беше сложен край на десетилетния спор за името с Атина. Процесът по ратификацията отнема около година.

 

Европейската комисия официално препоръча през май Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

„Очакваме, че ЕС през октомври ще вземе решение за датата за стартиране на преговорите ни за членство“, заяви Пендаровски на пресконференция по време на посещението му в Словения – първото му задгранично пътуване след избирането му за президент през май.

 

Пендаровски допълни, че очаква всички страни членки на НАТО през следващите месеци да ратифицират споразумението за членство на Северна Македония. Той изрази надежда, че новата ЕК ще започне работа през септември и датата за започване на преговорите за членство със Скопие няма да бъде отлагана.

 

Пендаровски се противопостави на всяка промяна на границите в региона, когато беше помолен за коментар за потенциална сделка за размяна на земи между Сърбия и Косово – идея, която се обсъждаше преди няколко месеца.

„Границите трябва да останат там, където са. Всеки друг вариант може да създаде ефекта на доминото, което ще навреди на няколко държави в региона, включително на Северна Македония“, категоричен беше Пендаровски, който добави, че промяна на границите може да доведе дори до въоръжени конфликти.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN