.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.07.2019 16:12

Коментари 0 / Видяна 258

Народният театър създава международна награда на името на патрона си Вазов

Народният театър ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов.

През 2020 г. се отбелязват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Проектът е наречен "Необозримостта Вазов", съобщи драматургът Мирела Иванова.

Драматизация на романа "Нова земя" с режисьор Юрий Дачев ще бъде кулминацията на честванията, а събитието е предвидено за 9 юли 2020 г., по време на инициативата "Театър пред театъра".

Общо 30 пъти е игран Вазов в НТ, но "Нова земя" не е била във фокуса на театъра, обясни Иванова. Това е един роман, в който продължаваме да живеем и до днес, в същата вазовска нова земя, добави тя. Надяваме се, че цяла България ще има възможност да види това представление като гостуващо, каза още Мирела Иванова.

Сцената "Апостол Карамитев", на петия етаж в НТ, също ще даде подслон на вазовското слово. Надсловът е "Четем Вазов", а идеята е да се представя не само най-доброто от неговата поезия, разкази и повести, но и не толкова известни на широката публика откъси от творбите на патриарха на българската литература.

Предвидени са и две големи изложби - едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга - в градината пред театъра.

Ще бъде сниман и документален филм, в който НТ ще има активно участие. Организираме и гостувания в местата, свързани с Вазов, каза още Мирела Иванова. Тя съобщи, че има идея в ефира на БНР и БНТ да има 5-минутки, посветени на Вазов.

"Искаме достойно да се поклоним на своя национален класик", обобщи Мирела Иванова.

НТ създава и национална награда за духовен принос на името на Вазов, която ще се връчва всяка година. "Нейният статут ще бъде малко по-особен в международен или европейски план", обясни директорът на театъра Мариус Донкин.

През новия сезон НТ ще отбележи още две годишнини - 100 години от рождението на режисьора Кръстьо Мирски и 140 години от рождението на друг негов именит колега - Николай Масалитинов. Мирски е режисьорът с най-много постановки по текстове на Вазов.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN