.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.07.2019 17:52

Коментари 0 / Видяна 399

Мащабно учение провери времето за реакция и взаимодействието на институциите при пътен инцидент в тунелно съоръжение

Още по темата: Декларации запушиха границата с Гърция, километрична опашка на Кулата „Мерцедес“ летя с 241 км/час по АМ „Тракия“ Бойко Борисов инспектира как върви изграждането на обхода на Поморие Ремонт на АМ „Струма“ край Благоевград Само за три дни са глобени над 17 хиляди шофьори, превишили скоростта на пътя КАТ с нова акция по пътищата от днес До края на юни ще приключи ремонтът на виадуктите на АМ „Тракия“ Дерайлирал е бързият влак от Варна за София Интензивен трафик от ТИР-ове на Кулата и двата пункта при Русе и Видин Товарен автомобил аварира на магистрала „Тракия“

Повече от 10 г. подобно мащабно учение в тунелно съоръжение в България не е провеждано. Организацията му днес още веднъж показва категоричния ангажимент на правителството и на всички институции за координирани действия за повишаване на пътната безопасност. Това каза председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението“ Малина Крумова по време на брифинга преди старта на учението. По думите ѝ подобни мероприятия имат и важна превантивна роля, защото чрез тях се подобрява времето за реакция и ефикасността на действията на спасителните екипи.

„За нас е важно и че в началото на месец юли се провежда това учение, защото със старта на летния сезон засилваме още веднъж вниманието на хората към пътната безопасност“, подчерта Малина Крумова. Тя цитира и данни, според които през месеците юли и август средно с 20% се увеличава броят на пътно-транспортните произшествия.

Повече от 300 души, включително и доброволни формирования взеха участие в днешното учение. В действията участваха и служители на ГДПБЗН, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст, доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации. Учението бе наблюдавано и от експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

Бе проиграна симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници. По време на учението бяха проведени действия по гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите бе оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Бе създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба.

Учението бе проследено на място и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и др.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари: