18 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
09.07.2019 15:31

Коментари 0 / Видяна 178

Новите гръцки министри полагат клетва

Още по темата: И Гърция влиза в битката за “Фолксваген” 3% спад на туристите у нас през септември спрямо миналата година Шокиращи данни за експлоатация на българчета в Солун Подписаха договора за заем за газовата връзка с Гърция Хванаха каналджии и нелегални мигранти близо до границата с Гърция 24-часова стачка блокира транспорта в Гърция Пожар избухна на гръцки ферибот, евакуираха 600 души Общонационална стачка в Гърция днес Хиляди мъртви риби изхвърли гръцко езеро В Гърция забраниха пушенето в присъствието на деца

В Гърция станаха ясни имената на новите министри. Кириакос Мицотакис обяви снощи състава на своето правителство, след като се закле като премиер. По обяд днес министрите полагат клетва, а утре ще се съберат на първото си заседание.

 

С идването си на власт Кириакос Мицотакис ще разполага с политическия комфорт на голямо парламентарно мнозинство, което му осигури впечатляващата изборна победа. Целта му е да изпълни обещанието да покаже бързи и видими резултати от работата си. Ето защо в избора на министри заложи основно на свои близки сътрудници и известни личности от "Нова демокрация", но и също и на експерти извън политическите среди. В кабинета влизат 51 министри, пет от тях са жени.

 

Ключовият пост на министър на финансите поема Христос Стайкурас. Той ще се възползва от богатия си опит във ведомството, където беше заместник-министър по времето на предишния кабинет на партията "Нова демокрация" до 2015 г. Към него са насочени погледите на избирателите, които гласуваха за обещаните от Мицотакис мерки като намаляване на данъците, увеличаване на заплатите, насърчаване на инвестициите и раздвижване на трудовия пазар.

 

За министър на външните работи е избран Никос Дендиас - известен юрист, заемал различни министерски кресла през годините. В неговия ресор попадат отношенията със Северна Македония, а премиерът Мицотакис е отявлен критик на Преспанското споразумение за решаване спора за името между двете страни.

 

Междувременно гръцките кредитори отхвърлиха призивите на новото правителство да облекчат тежките бюджетни мерки, които са част от спасителната програма за страната. В Брюксел финансовите министри от еврозоната обявиха, че договорените с Атина цели няма да бъдат променяни.

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: