23 Юли 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7427 BGN 1 GBP = 2.1669 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.07.2019 09:27

Коментари 0 / Видяна 95

Почитаме свети Прокопий Пчелар, осветете си мед

 На днешния ден църквата почита свети великомъченик Прокопий, родения в Ерусалим служител на император Доклециан.

 

И понеже бил езичник, императорът го изпратил в Александрия да гони християните. По пътя обаче се извила буря и небесен глас го призовал към христовата вяра.

 

Тогава Прокопий отишъл при златар и си поръчал златен кръст. Майка му го издала и императорът го подложил на мъчения заради новата му вяра. Хвърлили го в тъмница, но хората около него станали християни. И 12 жени заради него станали християнки,накрая и майка му повярвала в Христа. Тогава  започнали жестоки мъчения – горели тялото му с огън, а накрая го посекли с меч. Това станало през  303 година.

 

Народните вярвания свързват защитника на християните Прокопий с пчелите и пчеларите. В Северозапада той е Прокопий Пчелар.На днешния ден жените ставали рано и месели два обредни хляба - боговица /като на Коледа/ и светец. Мъжете ги занасяли на пчелините и намазвали с мед. Това се правело, за да събират пчелите повече мед. Разчупвали хлябовете и раздавали за здраве парчетата на деца, съседи, роднини. В пчеларските села, където имали оброци на светеца,  хората се събирали до тях и принасяли едро животно курбан на светеца.

 

На днешния ден  в храмовете имало тържествени служби, а днес традицията се възражда. Пчеларите носят прясно изваден мед и го даряват на храмовете. Свещениците го освещават, а след това го раздават на дошлите на службата миряни. Други носят малки съдове с мед, които също трябва да бъдат осветени. Този мед се пази през цялата година и се дава на болни като лек. Известен е  като лекарство при бодежи, шарка, ужилено, но и срещу уроки и магии.

 

Имен ден днес имат хора с името Прокопий, Прокопия. Макър да има хубъв смисъл – от гръцки -  преуспяващ, днес новородени в Северозапада с това име няма. То е от изчезващите имена, среща се само като фамилно

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 16.07.2019

1 USD =1.74 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.17 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.77 BGN

100 JPY =1.61 BGN