.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.06.2019 13:00

Коментари 0 / Видяна 229

Министерски съвет одобри позициите на България във връзка с предстоящите заседания на Съвета на Европа

 

Съвет „Общи въпроси“ към ЕС ще проведе заседание на 18 юни в Люксембург. Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъдят представения от Европейската комисия Пакет „Разширяване“, както и проект на заключения по темата.

 

България приветства препоръката на Комисията за започване на предприсъединителни преговори както с Република Северна Македония, така и с Албания. На Съвета страната ни ще работи по заключения, с които да се подготви решение за започване на преговори да членство на двете страни. В същото време България подчертава хоризонталното значение на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, които следва да бъдат оценявани в целия период на предприсъединителни преговори. От особено значение в този процес за нас ще бъде цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония по начин, който да гарантира неговата необратимост. Министрите ще обсъдят и Многогодишната финансова рамка за 2021- 2027 г. с акцент върху ревизирания проект на Преговорна кутия.

 

Министерският съвет прие също така доклада с резултатите от редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“, състояло се на 21 май в Брюксел. Министрите проведоха дискусия по външното измерение на Многогодишната финансова рамка с фокус върху въпроси, свързани с Европейския фонд за развитие и Европейския инструмент за съседство като част от предложения от Европейската комисия Инструмент за съседство, развитие и международно сътрудничество. Обменения бяха мнения по темите на предстоящия на 20-21 юни Европейски съвет, както и по представеното от ЕК съобщение за по-нататъшното укрепване на върховенството на закона в ЕС.

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари: