.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.06.2019 11:01

Коментари 0 / Видяна 364

Екипи на БЧК „спасяваха“ рафтъри от обърнала се лодка в река Струма

 

Екипи на Българския червен кръст демонстрираха в неделя спасяване на хора, попаднали във водите на река Струма край град Кресна, предаде БГНЕС. Първо неумел плувец влезе и бе помъкнат от буйните води на реката, но успя да доплува до брега, за да бъде спасен от екип с лодка, авантюрата му струваше счупен крак.

 

След това рафт се преобърна, което наложи спасяване на рафтърите-едни паднали във водата, а други сами доплували до островче, макар и с контузии. За целта над реката бе изграден от въжета така нареченият „тролей“ от въжета, към който бе привързана лодка с двама спасители с нея.

 

„Демонстрацията днес е много близка до реалната обстановка, в този участък се спускат много туристи с рафтове“, каза Ясен Свиленски-директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при БЧК. Той обясни, че целта на демонстрацията е спасяване в бързо течащи води, работа със спасителни въжета и преминаване на река, действия по издирване и оказване на помощ на пострадали.

 

Демонстрацията е в рамките на тренировъчен курс в периода от 6 до 10 юни 2019 г. на територията на гр. Кресна с членове на доброволните екипи на БЧК за действие при наводнения от цялата страна и е част от проявите в рамките на “Седмица на водното спасяване “ 2019.

 

„Ако си неумел плувец въобще не влизай във водата, или най-много до коленете, а помъкне ли те водата-паниката е най-лошото“, каза „неумелият плувец“ след спасяването му.

 

Курсът се провежда по поречието на река Струма на територията на Кресненското дефиле при полеви условия. В него участват доброволци от 22-те областни организации на БЧК – членове на звената за действия при наводнения, както и експерти от дирекциите „Мениджмънт на бедствията” и „Водно-спасителна служба” както и спасителен екип от Северна Македония.

 

E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN