.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.05.2019 16:06

Коментари 0 / Видяна 425

Кристалина Георгиева може да бъде новият председател на ЕК

Лидерите на Европейския съюз обсъждат възможността председател на Европейската комисия да бъде главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници.

 

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на гуверньора на Европейската централна банка и председателя на Европейския съвет, припомня NOVA.

 

След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК.

 

Процесът ще се ускори, след като минат изборите за Европейски парламент следващата седмица. Лидерите ще започнат да отсяват кандидатите на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

 

Георгиева  има опит на работа в комисията Юнкер, в която тя отговаряше за бюджета, но беше заменена от Мария Габриел. Кристалина Георгиева се оттегли от комисията, след неуспешния си опит да се кандидатира за генерален секретар на ООН през 2016 г. По време на първия мандат на правителството на Бойко Борисов тя отново беше еврокомисар след слабото представяне на Румяна Желева с ресор реакция при кризи.

 

Автор: БГНЕС, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: