24 Май 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7507 BGN 1 GBP = 2.2328 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.05.2019 14:04

Коментари 0 / Видяна 436

Благоевград е първата община със завършени социални жилища по Оперативна програма „Региони в растеж”

Още по темата: Мария Илиева и Любо Киров с голям концерт по повод празника на Благоевград – 24 май XI ОУ „Христо Ботев“ и ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ са отличените с приза „Училище на годината 2019" Заместник-кметът Христина Шопова при откриване на Традиционна обща изложба: Нека не се делим, а да си помагаме! Благоевград се гордее с художниците си Окръжна прокуратура Благоевград потвърди законосъобразността на решението на ОИК за отказ от предсрочно освобождаване на кмета Камбитов Кметът д-р Атанас Камбитов връчи наградата „БГ Дебют“ по време на Годишните музикални награди на БГ Радио Инициатива под мотото „Дари детските си книжки“ стартира в Благоевград „Написаното остава. Пиши правилно!“ за поредна година даде пример в Благоевград С богата програма Благоевград отбелязва 24 май Кандидатът за евродепутат Андрей Новаков и кметът д-р Атанас Камбитов откриха напълно обновена и реновирана детска площадка След впечатляващата проява в Скопие, Камерна опера – Благоевград отново с концерт в Северна Македония, по покана на кмета на Делчево

Благоевград е първата община в България с вече изградени  социални жилища по Оперативна програма „Региони в растеж”. Това стана ясно на провелата се днес в сградата на общината заключителна пресконференция по проекта "Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон". Инж. Ангел Даилов, ръководител на проекта даде кратък отчет за изпълнените дейности.

 

„След одобрението на проектното предложение и подписване на договор с управляващия орган на ОП „Региони в растеж” , на 21 ноември 2016 година започна изпълнението на проекта.Продължителността му е 30 месеца, общата стойност е малко над 9 милиона лева. Близо 7 660 000лева или 85% от бюджета са осигурени от Европейски съюз, а останалите 1 351 415- от националното съфинансиране от управляващия орган на ОП „Региони в растеж”.

 

С реализацията на проекта са изградени три сгради с общо 183 едностайни, двустайни и тристайни жилища, обзаведени и оборудвани с всички необходими мебели и уреди.

 

Г-жа Зорница Кралева, заместник кмет  по европейските проекти, направи  разяснение относно настаняването и поддръжката на новопостроените жилища. „Предстоят още няколко процедури по изискване на Министерството на финансите, както и акт за възлагане, който се приема от Общински съвет и в най-скоро време ще започне настаняването на нуждаещите се граждани. Предстои да се оформи и звеното, което ще стопанисва сградите, като то ще е съставено от хора от настоящата администрация, от ресора на социалните услуги.”

 

Новопостроените жилищни сгради допълват социалните услуги, които предлага Община Благоевград и не са част от общия жилищен фонд. С осъществяването на проекта се дава възможност за настаняване на хора в лошо здравословно състояние, семейства с ниски доходи, граждани на общината с нисък социален статус.

Основната цел на проекта е да се разработи устойчив модел за повишаване на жизнения стандарт на хора от уязвими малцинствени и социално слаби групи от населението , чрез осигуряване на достъп до съвременни жилищни условия ,като предпоставка за интеграция и активно включване в обществения живот.

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.05.2019

1 USD =1.75 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.23 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.73 BGN

100 JPY =1.60 BGN