21 Юли 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7427 BGN 1 GBP = 2.1669 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.05.2019 14:04

Коментари 0 / Видяна 527

Благоевград е първата община със завършени социални жилища по Оперативна програма „Региони в растеж”

Още по темата: Нови пейки в зоната за барбекю на парк „Бачиново“, алеите около езерото са основно почистени и измити Да помогнем на Микаела! Музиканти с благотворителен концерт за 12-годишното момиче Благоевград отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски Лъвски скок в Благоевград по повод 182 години от рождението на Васил Левски Стартира приемът на документи за настаняване на ученици в общежитията на ЕГ и ПМГ в Благоевград Изграждат нов търговски център в Благоевград Хотелиерите следва да се регистрират в Единната система за туристическа информация Решен е половинвековен проблем за Благоевград! Започва изграждането на подлез при квартал „Грамада“ Д-р Атанас Камбитов отново с номинация в „Кмет на месеца“ Почти готова е подпорната стена на ул.“Славянска“ в Благоевград

Благоевград е първата община в България с вече изградени  социални жилища по Оперативна програма „Региони в растеж”. Това стана ясно на провелата се днес в сградата на общината заключителна пресконференция по проекта "Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон". Инж. Ангел Даилов, ръководител на проекта даде кратък отчет за изпълнените дейности.

 

„След одобрението на проектното предложение и подписване на договор с управляващия орган на ОП „Региони в растеж” , на 21 ноември 2016 година започна изпълнението на проекта.Продължителността му е 30 месеца, общата стойност е малко над 9 милиона лева. Близо 7 660 000лева или 85% от бюджета са осигурени от Европейски съюз, а останалите 1 351 415- от националното съфинансиране от управляващия орган на ОП „Региони в растеж”.

 

С реализацията на проекта са изградени три сгради с общо 183 едностайни, двустайни и тристайни жилища, обзаведени и оборудвани с всички необходими мебели и уреди.

 

Г-жа Зорница Кралева, заместник кмет  по европейските проекти, направи  разяснение относно настаняването и поддръжката на новопостроените жилища. „Предстоят още няколко процедури по изискване на Министерството на финансите, както и акт за възлагане, който се приема от Общински съвет и в най-скоро време ще започне настаняването на нуждаещите се граждани. Предстои да се оформи и звеното, което ще стопанисва сградите, като то ще е съставено от хора от настоящата администрация, от ресора на социалните услуги.”

 

Новопостроените жилищни сгради допълват социалните услуги, които предлага Община Благоевград и не са част от общия жилищен фонд. С осъществяването на проекта се дава възможност за настаняване на хора в лошо здравословно състояние, семейства с ниски доходи, граждани на общината с нисък социален статус.

Основната цел на проекта е да се разработи устойчив модел за повишаване на жизнения стандарт на хора от уязвими малцинствени и социално слаби групи от населението , чрез осигуряване на достъп до съвременни жилищни условия ,като предпоставка за интеграция и активно включване в обществения живот.

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 16.07.2019

1 USD =1.74 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.17 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.77 BGN

100 JPY =1.61 BGN