.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.05.2019 12:18

Коментари 0 / Видяна 607

Кабинетът отпуска близо 2 млн. лв. за заплати и нова техника в педиатричната болница

За Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" ще се преведат 1 700 000 лв., каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и представители на лечебното заведение.

 

Средствата ще бъдат по механизма за програмата "Майчино и детско здравеопазване". „Утре ще внеса проект за постановление на Министерския съвет, с което на Министерството на здравеопазването ще се предоставят допълнително за 15 апарата за дихателна неинвазимна реанимация 500 хил. лв., и за 50 кувьоза още 750 хил. лв.“, посочи министър Ананиев.

Апаратурата ще бъде разпределена между държавни и общински болници.

 

До края на май ще се обяви обществена поръчка за инжинеринг на новата детска болница и разчитаме, че в началото на септември ще започне строитеството й, каза още той. Министър Ананиев припомни, че вчера започнаха и преговорите с Българския лекарски съюз за промяна на цените на някои клинични пътеки, като приоритетно ще се завишат цените на в педиатрията. С наредбата за специализациите ще се предвиди и увеличаване на местата за специализанти по неонатология.

Проф. Иван Литвиненко от болницата изказа задоволство и благодарност от срещата и допълни, че сега до голяма степен напрежението е намаляло, тъй като са получили отклик на всичките им искания.

 

„С министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проведохме среща с лекари и неонатолози от детската педиатрична болница. Взехме решение Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" да получи 1 700 000 лева за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите на работещите там“, обяви премиерът на официалния си профил във Facebook.

 

Министър-председателят коментира и оставката на земеделския министър Румен Порожанов.

Той се е оттеглил от поста, тъй като не е спазил обещанието си да освободи от длъжност зам.-директорката на ДФЗ Иванка Мизова, обяви Борисов, който припомни, че още миналата седмица в своя телевизионна изява е казал, че проблемът трябва да бъде решен бързо.

 

Няма да бъдат допуснати компромиси, заяви премиерът. Причина за уволнението на Мизова стана фактът, че личният й мобилен номер е посочен в обява за една от къщите за гости, строени с евросредства.

 

Преди близо две седмици прокуратурата започна проверка на над 700 имота, за които има установени редица нарушения, включително и това, че са ползвани изцяло за лични цели. Резултатите от проверката, както и от тези за апартаментите на хора от властта, все още се очакват.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари: