19 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.05.2019 11:07

Коментари 0 / Видяна 244

Литовците гласуват за президент и на референдум за въвеждане на двойно гражданство

Деветима кандидати се явяват на днешните президентски избори в Литва. Сред тях са добре познат икономист, бивш финансов министър и сегашният премиер, предаде Асошиейтед прес.

Има вероятност наследникът на сегашния държавен глава Далия Грибаускайте, която изкара на поста два петгодишни мандата и няма право на трети, да бъде избран на балотаж (на 26 май).

Предизборната кампания беше фокусирана върху вътрешнополитически въпроси като икономиката, корупцията и социалната държава, въпреки че правомощията на президента са главно в областта на външната политика и отбраната.

Водещите кандидати са 48-годишният премиер Саулюс Сквернелис, бившият банков икономист Гитанас Науседа, на 54 години, и 44-годишната Ингрида Шимоните, бивш министър на финансите.

Последните допитвания показаха, че Шимоните води с подкрепа от над 26 процента, но Науседа и Сквернелис не изостават много.

Литовците ще гласуват и на референдум за конституционни промени, които да позволят двойно гражданство за стотиците хиляди литовци, които живеят в чужбина, и намаляване на броя на депутатите от 141 на 121.

Сквернелис, който е бил полицай, преди да влезе в политиката, предложи започване на диалог с Русия, което е отклонение от линията на последните правителства във Вилнюс, и даде идея литовското посолство в Израел да бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим. Ако министър-председателят спечели президентските избори, това ще бъде възприето като "концентрация на политическата власт" за управляващия Литовски съюз на селяните и зелените, смята Томас Янелюнас, преподавател в Института за международни отношения и политически науки на Вилнюския университет.

Антируските възгледи на президента Далия Грибаускайте, деловият й стил и черният й пояс по карате й спечелиха прозвището Желязната лейди. Днес Литва е много по-различна от времето, когато Грибаускайте стана държавен глава през 2009 г., отбелязва АП. "Преди десет години страната ни бе тежко засегната от финансовата криза и беше напълно зависима от руския газ и всъщност без натовски планове за отбрана", каза президентът за Асошиейтед прес.

Сега Литва е "силна и благоденстваща" държава, която диверсифицира енергийните си доставки, член е на НАТО и Европейския съюз, подчерта Грибаускайте. Тя смята, че нейният наследник на поста ще има важната задача да бъде нащрек за руската военна активност в района на Балтийско море. "Геополитическата ситуация ще остане напрегната", прогнозира Грибаускайте.

 

Тя отбеляза, че затова сред водещите приоритети ще са по-нататъшните мерки за засилване на военната сигурност, отбраната и възпиращите възможности, борбата срещу агресивната пропаганда, компютърните и други хибридни заплахи.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.63 BGN