19 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.05.2019 10:38

Коментари 0 / Видяна 216

Новоизбраният президент на Северна Македония встъпва в длъжност

В Скопие днес президентът Румен Радев ще присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Северна Македония Стево Пендаровски.

 

Преди това Пендаровски възнамерява да проведе среща с досегашния президент Георге Иванов и членовете на кабинета, за да заяви, че политическият реваншизъм в страната е минало, а обещанието му е, че още в първия работен ден ще подпише законите, които Иванов отказа да подпише, защото не желае да положи подписа си под документ с името Северна Македония.

Вчера Пендаровски получи документ от Държавната избирателна комисия, че е избран за президент. Пети поред за страната, като самостоятелна държава и първи, като президент на Северна Македония.

 

Пендаровски беше избран във втория кръг на трудни избори, в които спечели с най-малкия брой гласове в сравнение с предшествениците си. Изборът му обаче беше признат от всички партии в Северна Македония.

Трудните дни за Северна Македония предстоят. Освен заявените амбиции за начало на преговори с ЕС, страната има да решава много вътрешни проблеми, а между двата кръга на изборите премиерът Зоран Заев обеща „чистка” включително в правителството си, за което срещна неодобрението на коалиционния си партньор албанската партия ДСИ.

 

Днес Пендаровски влиза в длъжност. Инаугурацията му ще бъде в залата на Народното събрание, която още помни кървавия четвъртък, когато граждани нахлуха вътре и биха народни представители, и което сложи край на тактиката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да задържат с процедурни хватки работата на парламента и създаване на правителство.

 

На церемонията освен българския президент Румен Радев ще присъстват и държавните глави на Сърбия, Албания и Косово.

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: БГНЕС
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 18.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.63 BGN