21 Август 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7472 BGN 1 GBP = 2.1118 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.04.2019 14:29

Коментари 0 / Видяна 446

Нов имотен скандал… този път с Елена Йончева!

И водачката на евролистата на БСП Елена Йовчева изплува в афера с „къща за гости“.

 

Комплекс от 3 китни вили в близост до морския бряг си е построило с евросредства семейството на Йончева в странджанското селце Велика, непосредствено до курорта Лозенец.

 

Това показва разследване на ПИК за скандална схема по усвояване на субсидии от Министерство на земеделието, задвижена от мъжа и свекъра на червената депутатка, както и от свързани с фамилията лица.

 

В момента обаче комплексът не работи по предназначение. Няма сайт, тарифи за настаняване, официален телефон за контакт. Това е сериозна нарушение на правилата на Програмата за развитие на селските региони, по която са отпуснати европарите.

 

Ето и цялата история, която донякъде преповтаря сагата с подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

 

11 години по-младия мъж на Йончева – архитект Пламен Тодоров, и баща му Анатоли Тодоров Стоянов стоят зад фирмата „Парк Велика“ ООД. Родителят е управител и съсобственик на фирмата. Тя е усвоила близо 400 хил. лв. по програма на Министерство на земеделието за развитие на селските райони, показват документите.

 

Компанията строи 3 вили в едноименния природен парк, който е само на 3 км. от плажната ивица на Лозенец, с пари от еврофондовете. През 2011 г. от фонд „Земеделие“ по мярка 311 са им отпуснали 376 646 лв., след като декларират, че целият проект ще струва 538 066 лв. Според експерти строителството на три къщи по 125 кв. м. им е струвало значително по-евтино.

 

За капак проектирането и плановете на строежа са изпълнени не от кого да е, а от мъжа и брата на Елена Йончева чрез архитектурната им фирма „Зуум студио“. Това е видно и от сайта им, където гордо са публикували снимки на имотите, както и интериора.

 

Излиза, че голяма част от въпросните евросредства директно са се върнали в семейството – бащата ги дава на фирмата на синовете си.

 

Парцелът от 1500 кв. м. и е купен от фирма „Парк Велика“ ООД пред 2008 г. от частно лице. Година по-късно е направена оценка по ОВОС, тъй като районът е екологично чист и се води защитена зона в парк „Велика“, чието име заимства дружеството.

 

По същото време община Царево осигурява на фирмата без конкурс и поръчка и ползването уж като пасище на още 1 декар общинска земя, за която плащат наем в продължение на над 10 години с поетапно удължаване на правото на ползване.

 

През 2011 г. фирмата ипотекира и трите къщи, като по този начин си осигурява свежи парични потоци, вероятно за останалите проекти на амбициозното семейство.

 

Странен е фактът, че въпросните къщи за гости изобщо не се отдават под наем, а дейността на дружеството е съмнителна. Комплексът няма сайт, нито публични контакти, чрез които евентуални гости да си наемат някоя от вилите. Единственият телефон за връзка, до който журналисти достигнаха чрез дълги мъки, е на управителката и съдружничка на свекъра на Йончева – Яна Куцарова.

 

В разговор с репортер дамата бе видимо притеснена от въпросите около възможностите за наем на вила. Тя заяви, че изобщо не знае дали ще бъдат давани под наем през лятото и смотолеви, че две от трите къщи били заети и авансово платени през целия сезон. Зимата целият комплекс не работел.

 

Куцарова се измъкна с оправдания за предстоящи ремонти, а на въпроса за цените напълно се обърка и каза, че няма конкретна тарифа и трябвало да попита съдружниците?!

 

Всичко това е в тотално нарушение на правилата, тъй като по правилника на евросубсидията компанията трябва да поддържа дейността целогодишно, да има бизнес план за 10 години с предмет на експлоатация, указан в договора. Това обаче не само, че не случва, но и справка във финансовите отчети на дружеството сочи, че то регистрира нищожни приходи от дейност. За 2014 г., например, те са 9 000 лв. и няма нито един нает работник, което също е основно изискване на поръчката.

 

Съдружничката Яна Куцарова пред ПИК:

 

Всички къщи са заети предварително, цената не сме я определили още

 

Разговор на репортер на ПИК, представил се за клиент, пред когото съдружничката Куцарова признава, че цената на къщите не е ясна, няма сайт и контакти и къщите са заети.

 

– Здравейте, комплекс „Парк Велика“ търся. Искам да запазя къща за лятото, кога имате свободни дати?

 

– Не е точно комплекса, но кажете.

 

– Ами с кого разговарям, защото този телефон взех по справки. Една приятелка ми препоръча този комплекс, защото го е виждала и ни харесва. Търсих сайт или телефони, но няма никъде.

 

– Яна Куцарова съм аз, мога да попитам, но доколкото знам този сезон са анонсирани къщите. Ще се прави и ремонт и едва ли ще има някаква възможност.

 

– Кого трябва да попитате и каква е цената, ако искаме за месец например?

 

– Съдружниците трябва да попитам. Не знам каква е цената.

 

– Все пак приблизително – 2000-3000 лв.?

 

– Ами толкова вероятно, но те съдружниците си решават. Трябва да се види колко ще е сега, защото има увеличение на цените, на тока…

 

– А кога ще е ясно? Защо нямате сайт, аз много ви открих.

 

– Те си знаят, не ги решавам аз тези неща. Казвам ви, че няма възможност и е заето.

 

– Ами ако отидем сега, не може ли да се срещнем на място с някой, който отговаря?

 

– Ааа, не, сега е заключено всичко. Само лятото има хора. Оставете си телефона и аз ще предам.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 13.08.2019

1 USD =1.75 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.11 BGN

10 CNY =2.48 BGN

1 CHF =1.80 BGN

100 JPY =1.66 BGN