21 Август 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7472 BGN 1 GBP = 2.1118 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.04.2019 15:20

Коментари 0 / Видяна 474

Безпочвени обвинения срещу кмета Камбитов оглавиха днешното заседание на ОбС Благоевград (Обзор)

Още по темата: Редовна сесия на ОбС Благоевград (ОБЗОР) Светло бъдеще се очертава пред ОФК „Пирин” С 31 гласа "ЗА" общинските съветници в Благоевград приеха плана за разширяване на сътрудничеството за развитие на ОФК "Пирин" ЕООД 8 заседания, от които 2 извънредни е провел Общински съвет – Благоевград за първото шестмесечие на 2019 г Гледайте на живо сесията на ОбС-Благоевград Съдбата на ОФК „Пирин” се решава на утрешната сесия на ОбС Благоевград Редица общественозначими въпроси бяха разгледани на днешната сесия на ОбС Благоевград (ОБЗОР) Разкриват нови паралелки за прием на ученици в първи клас в 8 СУ „Арсени Костенцев“ и в 11 ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград До два месеца ще бъдат покрити всички задължения на ОФК “Пирин” Отчетът за изпълнението на бюджета на Община Благоевград ще бъде подложен на гласуване на утрешната сесия на ОбС Благоевград

Очаквано продължителна беше днешната сесия на ОбС Благоевград.

Изказванията и коментарите извън дневния ред, както и личните атаки съпътстваха цялото заседание.

 

Отново станахме свидетели на грозни нападки и тенденциозни твърдения както и искания за оставка на кмета Камбитов въз основа на недоказани обвинения.

 

Още в началото на заседанието, за пореден път кметът Камбитов бе принуден да отговаря на обвиненията на лидера на Партия на зелените, А. Тодоров. Кметът потвърди, че когато е влязъл в политиката през 2009 година, е излязъл от всички управителни органи на фирмите, както и, че многократно е проверяван от НАП като физическо лице, благодарение на различни доноси, в следствие на което не са установени никакви нередности и никакви несъответствия.

 

Истина е, че Общински съвет се явява коректив на кмета и администрацията му, но без да изземат компетенциите на други органи, какъвто в случая е Общинската избирателна комисия.

 

Очевидната причина за вскичко това е, че някои от общинските съветници започнаха да водят своите предизборни кампании, далеч преди дори да е обявена датата за местните избори през есента, вместо да свършат отговорно работата си, съсредоточавайки се върху решаването на конкретни проблеми и задачи, които стоят пред общината в настоящия момент.

 

Въпреки многократните прекъсвания и напускането преди края на сесията на част от представителите на опозицията, общинските съветници успяха да разгледат и приемат всички точки включени в дневния ред.

 

В началото на днешното заседание на Общински съвет Благоевград, при тайно гласуване бяха отхвърлени номинациите за званието „Почетен гражданин” на двама заслужили наши съграждани - знаковият хоров диригент Александър Николов Миразчийски и посмъртно на Гълъб Георгиев Костадинов - бивш кмет на Благоевград (1971-1977 и 1990) и зам. председател на Окръжен народен съвет за приноса му в изграждането на Благоевград като съвременен административен областен център.

 

Съветниците разгледаха и приеха годишните финансови отчети за 2018 година на десетте общински търговски дружества. Очаквано, най-голямо внимание бе обърнато на финансовото състояние на „Специализирана болница за активно лечение по онкология “Свети Мина” ЕООД. Управителят на болничното заведение д-р Георгиев поясни, че от над два милиона задължения, най-голямата част са към доставчици на лекарствени препарати и консумативи. Д-р Георгиев се ангажира на редовната сесия месец май да запознае съветниците с изготвящата се в момента програма от мерки за укрепване на финансовото състояние на лечебното заведение.

Местните парламентаристи предложиха и гласуваха двама нови членове за попълване състава на Комисия по здравеопазване, след оттеглянето на председтеля ѝ, д-р Таковски, както и на Румяна Джолева. За нови членове бяха избрани Владимир Елезов и Георги Корчев, като Корчев бе определен и за председател на комисията

 

На сесията бяха одобрени за  финансиране няколко процедури „Инвитро” със средства от бюджета на Община Благоевград, както и изменение и допълнение на Правилник за финансиране на процедури "Инвитро" на двойки с репродуктивни проблеми на територията на общината. Промените в правилника касаят изменение в реда на отпускането на паричната помощ. Вместо досегашното превеждане на средства да бъде директно към болничните заведения,извършващи процедурата, те да бъдат превеждани директно на заявителите. На самото заседание беше направена корекция в текста на предложението с цел да бъдат защитени интересите на общината от евентуални злоупотреби.

 

По предложение на Комисията по социална и жилищна политика, относно  отпускане на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград, съветниците отпуснаха максималната помощ от 5 хиляди лева за лечението на 11-годишната Микаела Миткова.

 

Във връзка с отбелязване на стогодишния  юбилеен творчески сезон на ДТ „Никола Вапцаров“- Благоевград и съпътстващите го събития, местните парламентаристи одобриха предложение за финансиране на театъра в размер на 60 хиляди лева.   

 

По повод на предстоящо извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К, в залата бе поканена Росица Димитрова, шеф на ВиК Благоевград. Тя внесе пояснения относно предвидените подобрения в инфраструктурата на ВиК, заложени  капиталовата програма на асоциацията. Кметът Камбитов потвърди, че се водят разговори за целево финансиране със средства от централния бюджет за завършване на инфраструктурата  IV-ти микрорайон в Благоевград.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 13.08.2019

1 USD =1.75 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.11 BGN

10 CNY =2.48 BGN

1 CHF =1.80 BGN

100 JPY =1.66 BGN