.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.04.2019 10:09

Коментари 0 / Видяна 786

Аделина Стефанова:"Спазването на строг физически и духовен пост е задължително по време на Страстната седмица"

Спазването на строг физически и духовен пост е задължително по време на Страстната седмица. Това каза Аделина Стефанова, уредник в благоевградския храм „Въведение Богородично“.

 

Тя отбеляза, че от страстни понеделник започват страданията на Иисус Христос. „По време на страстни понеделник, страстни вторник и страстна сряда, домът се почиства и трябва да се спазва строг пост, като вече трябва да се ограничим не само в храната, която ядем, но и в това, какво мислим и говорим, къде ходим и какво правим, за да може поста да бъде и духовен, а не само телесен. На Велики четвъртък пък се извършва „Велики маслосвет”.

 

На този ден ритуала се прави на всички семейства, които са пожелали. Великия маслосвет през останалата част от годината се прави само на крайно нуждаещи се и тежко болни хора. Приканвам всички на Велики четвъртък да уважат този маслосвет”, каза още Стефанова.

 

Тя допълни, че на Разпети петък се изважда плащаницата като през целия ден се извиват опашки от хора пред храмовете, за да минат под нея като се надяват, че така ще излекуват физически или душевен недъг, защото плащеницата има лечебна сила и се изкарва един единствен път през годината. „От сутринта под монотонния звън на камбаните хората донасят цветя, минават под плащеницата, след което си взимат по едно цвете от нея”, добави Стефанова.

 

Църковният уредник заяви, че в събота започва подготовката за Възкресение Христово, като в полунощ се извършва литийно шествие, а всички вярващи се поздравяват с думите „Христос Воскресе – Войстина воскресе”. \Focus\

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN