26 Август 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7647 BGN 1 GBP = 2.1457 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
09.02.2019 09:35

Коментари 0 / Видяна 961

Шефката на ТЕЛК – Благоевград д-р Дюлгерова с предупреждение за уволнение

Четирима възрастни хора, страдащи от психични заболявания, са били лишени от инвалидна пенсия в продължение на две години. Точно толкова престояли медицинските им досиета в ТЕЛК – Благоевград, където се издават експертните решения за трудоустрояване на лица със заболявания.

На драстичния случай се натъкнала Меглена Чакалска, старши специалист в Регионалната картотека за медицински експертизи (РКМЕ) към РЗИ – Благоевград, която на 14 юни 2018 г. получила от 1 ТЕЛК – Благоевград медицински досиета на четирима пациенти, сред които и това на Мустафа.

75-годишният пенсионер, който  бил настанен в Дома за възрастни хора с психични заболявания в село Петрово, община Сандански, бил освидетелстван на 26 май 2016 г. в 1 ТЕЛК на МБАЛ – Благоевград. Двегодишното закъснение за връщане на досието силно впечатлило служителката, която подала докладна в РЗИ.

При извършената проверка, която установила, че освен двегодишното престояване в 1 ТЕЛК ,  експертното решение било скъсано, а пациентът, който имал 80% инвалидност, така и не получил екземпляр от него.

Според правилата медицинското досие се  връчва в деня на изготвянето му или на другия ден, като може да се изпрати с писмо с обратна разписка, но срокът е тридневен.

По случая са поискани обяснения от председателя на 1 ТЕЛК в Благоевград д-р Елена Дюлгерова-Велинова, след което й е съставен акт за административно нарушение на Правилника за устройство и организация на медицинските експертизи и на Регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов й наложил три глоби по 200 лв., които тя обжалва в Районен съд – Благоевград с аргумента, че в наказателното постановление липсват фактически и правни основания, а и срокът за наказание бил изтекъл.

Във възраженията си тя посочва, че лицето не получило експертно решение за преосвидетелстване, тъй като не е представена пълна документация. В хода на делото са разпитани като свидетели служителите на РЗИ, извършили проверката. Актосъставителят д-р Ружка Нинова потвърждава в съда, че и 4-те екземпляра от експертното решение били скъсани.

В долния ъгъл на досието имало подпис на упълномощена медицинска сестра, която да представлява психичноболния пациент. В резултат на невърнатото и невръчено експертно решение на ТЕЛК, което се подава служебно от РЗИ в НОИ, той е бил лишен от инвалидна пенсия за времето, в което е бил освидетелстван, до смъртта си, тъй като впоследствие е починал.

И ако този пациент е бил в социален дом, другите пациенти, чиито досиета също били потрупани в ТЕЛК, се отглеждат от техните близки, без да получават пенсии.  

„Срокът за насрочване на освидетелстване е 3-месечен, хайде месец-два отгоре, но 2 години е безхаберие”, категорична е д-р Нинова.

За скъсаното решение потвърждава и друга служителка на РЗИ,  която е била свидетел при съставянето на акта на д-р Елена Дюлгерова. Съдия Екатерина Николова е изискала информация от Дома за възрастни хора с психични заболявания  в село Петрово за това коя медицинска сестра е имала пълномощно да разполага с документи на името на Мустафа, който така и не получил приживе полагащата му се инвалидна пенсия.

За скандално забравените медицински досиета е информиран директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев, който е наказал с предупреждение за уволнение шефката на 1 ТЕЛК Елена Дюлгерова. 

Припомняме, че през януари прокуратурата започна мащабна проверка във всички ТЕЛК-ове в страната заради злоупотреби и източване на НОИ чрез издаване на фалшиви документи за инвалидност, както и за други нередности \Struma.bg\

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.08.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.15 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.66 BGN