26 Август 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7647 BGN 1 GBP = 2.1457 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.01.2019 20:24

Коментари 0 / Видяна 336

Бизнесмени, фенове и ръководство се обединиха – искат 1% от общинския бюджет за спасяване на ОФК „Пирин“ - Благоевград

Представители на местния бизнес, футболни фенове и властимащи се обединиха около идеята, че 1 процент от бюджета на Благоевград за 2019 г. е достатъчен за спасяването на ОФК „Пирин“. До своеобразното съглашение се стигна на открита сбирка в общината днес следобед, продължила 90 минути. По ирония на съдбата точно толкова, колкото е игровото време на стандартен футболен мач. Своеобразните дебати се случиха 2 дни преди петъчното гласуване в местния парламент на годишния общински бюджет, който възлиза на 72 500 000 лева.

 

Срещата откри председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков. „Усетих изчерпване на доверието към нас, управляващите ОФК „Пирин“, от общински съветници, фенове, различни хора и т.н. Основните проблеми към днешна дата са финансирането, посещаемостта на мачовете и постоянните критики от различно естество към клуба. Хората може и да са прави в голяма степен, но в последно време коментарите са толкова злонамерени, че темата футбол е токсична. А ОбС съветниците се чудят дали се взимат правилни решения. Очаквам тук всички да си кажем честно какво мислим и да предприемем мерки“, започна Р. Тасков.

 

„Идеята е да излезем с обща позиция оттук насетне“, вметна кметът Атанас Камбитов и даде думата на общинския съветник Кирил Ваклинов, който на практика инициира дискусията за спасението на орлетата. „Отвори се финансова яма след изпадането на отбора във Втора лига, парите бяха изхарчени преди това в елитната група.

 

Проблемът е организационен. Има липса на доверие, оттегляне на спонсори. Прокрадва се съмнение, че едва ли не в ОФК „Пирин“ се краде. А това е общински клуб, на всеки 3 месеца се прави одит… След 3 години правим 100 г. организиран футбол в Благоевград. Нека си зададем въпроса къде искаме да го отбележим. Предлагам в Първа лига.

 

В момента бизнесът има усещането, че ОФК „Пирин“ е черна дупка, в която изчезват пари. Общината е предвидила 500 000 лв. за клуба през 2019 г., но има 218 000 лв. дължими суми и това е недостатъчно. Необходим е бюджет от 700 000 лв.“, предложи К. Ваклинов.

 

След него управителят на ОФК „Пирин“ Венко Попов парира въпрос на запалянко, че треньорска рокада не стои на дневен ред, че черни дупки няма, нещата в клуба са прозрачни и е абсурдно да се говори за кражби и отклоняване на средства. „За да не тръгне дебатът в неправилна посока, нека да кажа, че няма по-запознат човек от мен за тези 7 години в клуба.

 

Няма набъркване в спортно-техническата част. Но ако се върнем назад, историята помни и по-тежки моменти. Тук присъстват 4-5 човека, които си спомнят това време. Ние сме хората със сантименти към футбола и сме помагали на отбора още преди да се занимаваме с политика. Иван Чапов сам издържаше клуба, но това стана непосилно за един човек.

 

Тогава взехме решение да го направим общински. Простотии са, че някой взима от парите, определени за ОФК „Пирин“. Проблемът е, че общината вече не може да извади онзи милион и половина над сегашната сума.

 

Но продължава да поддържа стадиона и прилежащите бази, което също струва пари. А тези, които коментират в ОбС – Благоевград, повярвайте ми – и 5 лева не са дали за „Пирин“, и на стадиона не са били. Цел „А“ група към днешна дата е нереална. При нас всичко се плаща по картов път, има одити, какви кражби, няма как. „Пирин“ е като дете за общината. Не можеш в един момент да му кажеш – оправяй се“, каза Ат. Камбитов.

 

„Пари няма кой да налива, ние сме стопанско предприятие и даваме само при теоретична възможност за печалба. Ако отборът върви, добър е и маркетингът“, отговори собственикът на „Хидроенергийна компания“ Иван Чапов на фена Петър Димитров, който предложи създаване на маркетингов отдел в ОФК „Пирин“, за да се повиши интересът към клуба. „Целта е оставане във Втора лига, за което са необходими 850 000 лв.

 

Съгласни сме на всякакви условия, ако някой иска да помогне. Общината не желае мажоритарен дял, но няма файда да се плюем един друг“, обяви Ат. Камбитов.

 

„Превърнахме го в говорилня, от която нищо няма да излезе. Събрали сме да спасяваме „Пирин“. Върнах се 10 г. назад. Тогава ми казаха ела, че „Пирин“ ще изчезне. А „Пирин“ ще съществува и без всички нас. Много трудно е в такава ситуация. Какво следва? Решихме го преди 10 г., сега трябва пак да го решим. Но аз, Емил Павлов, Иван Чапов и Петър Михтарски сме далече.

 

Близо са управителят Венко Попов, кметът Атанас Камбитов, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, общинските съветници. Пред угроза сме да изпаднем. 1 процент от общинския бюджет да се отдели за футбол. Ако това не може да направи община като Благоевград, какво? Оттам нататък за „Б“ група са необходими жълти стотинки. Знам, защото съм се занимавал. Нещата са малко позакъснели, но още нищо не е загубено“, изказа се строителният предприемач Петър Байкушев.

 

„Съгласен съм за 1 процент от бюджета, постижимо е. Искам подкрепа от всички вас“, обяви Ат. Камбитов.

„Пешо, не можа ли да предложиш 2 процента, бе“, включи се Ив. Чапов. „А този допълнителен 1 процент от тебе не може ли да дойде“, обърна се към Чапов градоначалникът. „Дайте ни да направим един квартал и готово“, развесели присъстващите П. Байкушев.

 

Ат. Камбитов попита феновете къде искат да бъде „Пирин“, в коя група. „Искаме по-добро управление“, бе отговорът на привържениците. След това кметът и Р. Тасков апелираха да не се прави политика от „Пирин“ и се обединиха около мнението, че срещата е била полезна, а идеята за акционерно дружество /АД/ не стои на дневен ред. И призоваха присъстващите да покажат при гласуването на бюджета утре, че „Пирин“ е нужен на Благоевград.\Pirinsko.com\

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.08.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.15 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.66 BGN