.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.01.2019 13:26

Коментари 0 / Видяна 446

Петричани и македонци - кукери отъпкаха снега по древната земя на кукерите

 Кукери от всякъде са тук, при нас. На Древната кукерска земя. Фестивалът ни пази традицията, за да пребъде. Традицията за Сурва, магията на кукерството. Със специална песен за фестивала в Симитли кукерите от Коларово възпяват уникалния фестивал. Те откриха фестивала и нарекоха за добро и берекет.

 

Международното участие във фестивала дойде веднага след тях - Карнавална група при фолклорен ансамбъл „Вила Зора”, гр. Велес, Република Македония и Звегор, Делчево, които показаха колорита си. Петричките дяволи и русалии от група Център Петрич винаги са едни от най- интересните на фестивала и се показаха веднага след македонците.

 

В Симитли цял ден ще тъпчат земята страшни чудовища, старци и старици, кукери в разкошни костюми… по модел от всички райони на страната ни, а и от чужбина.

 

Тази събота е големият фестивал в региона. Тази събота е Симитлия – Древната земя на кукерите. Започна с първите три, общо са тридесет групите, участници в дефилето. Стадионът в Симитли се препълва с кукери. 30 групи ще направят пъстрото дефиле тази година.

 

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… до 6 000 са преброени. Но чакат и повече участници. Втората събота на януари е. Денят за традицията вече 16 години – Симитли – Древната земя на кукерите – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 21.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.63 BGN