12 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.01.2019 11:17

Коментари 0 / Видяна 344

Поезия, вдъхновена от кукерите…

Една традиция, която вдъхновява. Една магия, която се превръща в муза. Това е кукерството. Това са кукерите на Симитли и всички наши приятели, кукери, които всяка година посрещаме отвсякъде.

 

Фестивалът ни вдъхнови и писатели. Ето едно есе, вдъхновено от кукерския фестивал и богатството на Симитли, сътворено някъде в София и разказващо на вскички навсякъде – колко хубаво е в Симитли. На празника на кукерите и не само:

 

Есе, посветено на Фестивал на кукерските игри „Симитлия – древната земя на кукерите“

 

Българските фолклорни традиции са национално културно богатство. Те са уникални по вида си, представят особеностите на различните краища на България, техния бит и култура.

 

Лично аз съм убеден, че този вид фолклор е ярък символ на националната култура в България.

 

Много харесвам Симитли и красивия му регион - неговите фолклорни и кулинарни традиции, местната кухня и красивите природни забележителности.

 

Сигурен съм, че тези забележителности са комбинират чудесно с кулинарните традиции и фестивали – в случая Фестивал на кукерските игри „Симитлия – древната земя на кукерите“ , който превръща региона в интересна културна дестинация за посещения на туристи от България и чужбина. Считам, че този вид събития представляват прекрасен ресурс за развитието на културния туризъм в този регион.

 

Лично аз, винаги когато имам възможност, бих посетил Симитли и неговите околности, за да се запозная с местните културни, кулинарни и фолклорни традиции, които водят своето начало от далечното минало.

 

Бих препоръчал на свои приятели да посетят Фестивала именно заради уникалността на местния фолклор и таланта на местните хора, които се занимават с това изкуство и го поддържат живо сред местната общност.

 

Бих искал да пожелая на жителите на Симитли и на гостите на Фестивала здраве и щастливи емоции!

 

Благодаря!

 

Автор:

 

Борислав Димитров

 

Адрес: Град София, пощенски код: 1164, улица „Кораб планина“ 66, вх.В

 

E-mail: b.dimitrov.1985@abv.bg

E79 News
Тагове:

Коментари: