.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.01.2019 10:36

Коментари 0 / Видяна 216

Преди минути стартира XVI фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитлия - Древната земя на кукерите” - 2019

Големият празник е в събота, 12-ти януари от 10:00 часа на стадион  „Септември” в град Симитли.

 

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за шестнадесета година, с изключителното одобрение  на Министерството на културата и под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.

                                        

Ето я съботата. Втората на месец януари. Съботата на най-пъстрия, най-сърцатия, най-нашия празник. Кукерският фестивал. Започва голямото дефиле, мераклийското надиграване, започват разказите с живите герои. Кукери пристигат отвсякъде: от Ямбол, от Велес в Македония, от Шумен, от Карлово, от Перник… всички те ще допълнят пъстротата в палитрата на кукери и бабугери от Симитли и региона.

 

Очакваме над 6 000 да се съберем на стадиона. Истински театър на открито ни очаква, истинско зрелище… чакаме най- голямото орисване в Югозапада. Елате, всички сте добре дошли. След празника, всички ще сте по-здрави и късметлии. Хиляди кукери ще ни орисват с добро.

 

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… до 6 000 ги броихме. Но са и повече участниците, които чакаме на стадиона днес в Симитли, каза пред Pirinsko.com Ю. Мишев, зам-кмет на община Симитли.

 

Чаканата с голямо нетърпение и голям мерак втора събота на месец януари е тази събота. Втората събота на януари е денят за традицията вече 16 години – Симитли – Древната земя на кукерите – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.

 

Стадионът в Симитли се препълва с кукери. 30 групи ще направят пъстрото дефиле тази година.

 

От далеч добре са дошли на древната земя на кукерите отново и кукерите „Джамал“ от село Габра, община Елин Пелин, кукерската група при НЧ „Васил Левски – 1931”, с. Победа, област Ямбол и Маскарадната група „Кукери” при НЧ „Светлина-1929” в село Калчево, ямболско.

 

Ще посрещнем и приятелите ни от Сурвакарската група от град Земен, „Турийските кукери” от село Турия, община Павел баня, Сурвакарската група към читалище “Зора – 1948” в кюстендилското село Ябълково, от този край традиционно идват за фестивала и „Джамалари”- групата към Читалище „Пробуда – 1928” в село Жабокрът, чакаме и Кукерския състав към НЧ „Георги Бенковски 1928” от село Осетеново, община Павел баня.

 

От чужбина пристигат кукерска група Велес и сънародниците им македонски кукери от делчевско със “Звегорска сурова”.

 

По-отблизо очакваме да пристигнат и Сурвакарската група от квартал Струмско в Благоевград. за първи път от Благоевград пристигат в Симитли – Древната земя на кукерите и групата от Плаж-махала.

 

При нас за фестивала ще бъдат и кукерите от разложкото село Бачево.

 

Присъствието на петричани ще е от две групи - Станчинарската група Петрич-Център и “Златна фея”.

 

И пернишките кукери ще допълнят пъстротата в палитрата на нашия фестивал. Ще дойдат Сурвакарската група при Читалище „ИСКРА – 1952” в село Гигинци, община Брезник и кукерската рупа от село Габров Дол, пернишко.

 

За първи път на фестивала ще видим Кукерска група Дервиши от пазарджишкото село Варвара. От този край ще пристигне и Дервишка  група към читалище“ Георги Бенковски “1900 село Церово, Пазарджик. От Централна България за път се стягат към Симитли и Кукерската група от село Домлян, карловско. За първи път на нашето дефиле идва и Кукерска група от село Сирищник, община Ковачевци, пернишко. И от Шумен пристигат кукери в Симитли. Ще видим дефилето на техните “Арапи“. 

 

Нашите кукери в цялата пъстрота ще бъдат от Крупник, Полето, Полена, Черниче, Брежани, от града кукерите излизат в три групи – Ораново; I квартал, 2-ра група и Кукерска група град Симитли

 

Големият празник е в събота, 12-ти януари от 10:00 часа на стадион  „Септември” в град Симитли.

 

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за шестнадесета година, с изключителното одобрение  на Министерството на културата и под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 21.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.63 BGN