17 Юни 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7325 BGN 1 GBP = 2.1989 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.01.2019 10:48

Коментари 0 / Видяна 173

Ваканцията свърши: Започна новата сесия на Народното събрание

По традиция първото заседание от новата сесия на Народното събрание беше открито с химните на България и на Европейския съюз (ЕС). Предстои парламентарните групи да излязат с декларации за новия политически сезон.

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на народните представители наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната и нейните граждани. Нека си пожелаем годината да бъде ползотворна и успешна, нека всички наши усилия и действия бъдат градивни и конструктивни, посочи тя.

 

Караянчева акцентира, че тази година предстоят европейски и местни избори и това предполага политическо говорене и партийно противопоставяне. "Но от нас зависи да превърнем вота не в повод за очерняне на опонента, а в оспорвано спортсменско състезание с ясни и силни политически послания", наблегна в изказването си тя.

 

Караянчева отбеляза, че тази година ще се честват и 140 години от учредителното Народно събрание и приемането на Търновската конституция. След това партиите очертаха своите визии и приоритети през настоящия политически сезон.

"Иска ми се прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма.

 

Партия ГЕРБ се гордее с това, че се възприема като най-европейската партия у нас", заяви в декларация от името на Парламентарната група на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов. "От 23 до 26 май около 500 млн. граждани на ЕС ще избират евродепутати. ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-ма или повече депутати в следващия ЕП", добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от своя страна, че БСП настоява за предсрочни парламентарни избори.

 

За нас 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа. Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика - и това само за първите 10 дни на 2019 г. Това заяви в декларация от името на БСП за България лидерът Корнелия Нинова.

 

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че Европейският съюз е конструиран неправилно и трябва да бъде съюз на отечествата. „Годината, в която влизаме, ще бъде историческа за Европа. Това ще бъде година на разместване на пластовете. Европа трябва да реши каква ще бъде“, подчерта Сидеров.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи управлението на страната през 2018 г. с три думи - скандали и пропуснато време. "Със скандали започна годината, със скандали завърши. Политически - в голямата и малката коалиции в страната и чужбина. Политически, морални. Примери много", подчерта Карадайъ.

 

За лидера на партия "Воля" Веселин Марешки 2019 г. ще бъде знакова за България и цяла Европа. "Ще стане ясно дали Европейският съюз, в който членуваме от 12 години, ще се разпадне или ще продължи да съществува, но по коренно различен начин", подчерта той.

 

Парламентарният контрол се очаква да започне в 11.00 ч. На въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите Нено Димов, Красимир Вълчев и Теменужка Петкова. В програмата на депутатите за днес е и първо четене на промени в Закона за животновъдството.

Автор: БГНЕС, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 14.06.2019

1 USD =1.73 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.75 BGN

100 JPY =1.60 BGN