24 Май 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7507 BGN 1 GBP = 2.2328 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
06.12.2018 11:07

Коментари 0 / Видяна 169

Най-ценното в шарана

Шаранът е много вкусна риба и е единствената, която не отстъпва по вкусови и полезни качества на останалите морски обитатели, дори и от тези, които се внасят от Европа.

 

 Най-ценното в месото на шарана е мазнината. Изследванията, направени от специалисти в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, безспорно доказват наличието на незаменимите ненаситени мастни киселини Омега 3-6-9 в мазнините на шарана.

 

Те укрепват имунната и сърдечно-съдовата система, подобряват състоянието на кожата и косата. Това каза в интервю за БТА д-р Тачо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите в България (НАРП)

 

 Експертът отбеляза, че в Китай преди хиляди години шаранът е бил първата риба, която местните са одомашнили, и не защото е бил лесен за отглеждане, а заради полезните вещества, вкусовите му и хранителни качества. Д-р Пашов посочи, че от години НАРП настоява отговорните институции да задължат чрез закон или наредба търговците да изписват на етиката и имената на фермата или стопанството, от които е добита рибата.

 

Отгледан по правилна технология и правилен начин шаранът може да "спори" за най-вкусната риба, каза д-р Пашов.

Басейновото му отглеждане е възможно най-близкото до природното му състояние, а вкусът се доближава най-много и по нищо не отстъпва до този на свободно живеещата риба, допълни той. По думите на експерта шарани, отглеждани в садкова ферма и шарани, отглеждани в басейново стопанство, имат различен вкус и хранителни качества, заради различните технологии и фуражи за отглеждане.

 

 Консуматорът трябва да бъде запознат, откъде се доставя тази риба, смята д-р Пашов. Той отбеляза, че у нас имало ферми, които използвали изключително специализирани фуражи, те били пълноценни, в тях имало всички необходими витамини и протеини, за да е качествен шаранът.

 

 Той расте балансирано откъм мазнини, кости, месо, докато други стопанства го хранят само със зърнени фуражи, което не е незаконно, но качеството на месото е съвсем друго, коментира експертът. Искаме тази анонимност да се прекрати и консуматорът да знае какво яде, каза председателят на Националната асоциация на рибопроизводителите в България.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.05.2019

1 USD =1.75 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.23 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.73 BGN

100 JPY =1.60 BGN