21 Август 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7472 BGN 1 GBP = 2.1118 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
09.11.2018 15:18

Коментари 0 / Видяна 240

Големите дози ботокс блокират мимиката на лицето

Ботулиновият токсин (ботокс) е белтък, който се произвежда от бактерията Clostridium botulinum. Когато бактерията се размножи в някои храни, може да предизвика хранително отравяне. Clostridium botulinum произвежда седем различни типа токсин, наречени с буквите от азбуката – от A до G. В медицината се използват препарати, съдържащи предимно ботулинов токсин тип А. Използването на ботулинов токсин (ботокс) за козметични цели – за премахване на бръчките между веждите, започва от 1988 г. С годините приложението на ботокса в козметологията се разширява. За това как правилно да се използва ботоксът обяснява д-р Олеся Велинова – специалист-дерматолог и венеролог, която от 15 години работи в областта на естетическата дерматология. 

 

- Д-р Велинова, каква е основната грешка, която се допуска при поставянето на ботокс?

- Най-честите две грешки са поставяне на прекалено големи дози ботулинов токсин и инжектиране в неправилното място – например прекалено ниско в мускула, поради което се получава отпускане на клепачите. Когато се поставят големи дози ботокс, лицето изглежда неестествено, замръзнало, защото липсват мимиките. Това е усложнение след поставяне на ботулиновия токсин. 

 

- Самото име на веществото ботокс включва токсин, отрова. Тогава безопасно ли е за здравето?

- Едно и също нещо може да бъде и лекарство, и отрова. Разликата между тях е само в дозата. В козметологията зависи с каква доза ботокс работим. Съвременните ботулинови токсини са безопасни препарати, изследвани много добре и доказано не носят токсично натоварване на организма. Важното е да се спазва дозировката, а тя е различна за всеки конкретен случай. Тя зависи от активността на мускулатурата на лицето и от възрастта. На млади момичета поставям минимални дози, колкото да отпусна леко лицевата мускулатура, а не да я блокирам. Докато при по-възрастни пациентки, които от години си поставят ботокс, дозата е по-голяма, защото мускулатурата на лицето е станала нечувствителна на ниските дози. При мъжете дозата също е малко по-голяма, поради особеностите на мъжката анатомия. Но всичко е изчислено така, че да не получаваме усложнения и странични ефекти.

 

- Какви дефекти най-често прикриват мъжете с помощта на ботокс?

- Най-често прикриват бръчките на челото, които се получават от активната лицева мускулатура в тази област при мъжете. Това е гневната бръчка между веждите и бръчките на самото чело. По природа мъжете са много активни и емоционални, и зоната на челото издава бързо възрастта. 

 

Освен това мъжете използват ботулиновия токсин при хиперизпотяване, когато потните им жлези работят ускорено. В такива случаи третираме подмишниците с ботокс. Това намалява потенето. Подобна процедура се прави по-често при мъжете, отколкото при жените.

 

- Много жени изглеждат абсолютно еднакви след поставяне на ботокс – малко или много заприличват на Ким Кардашиян.

- Наистина много жени искат да приличат на нея. При мен дойде една пациентка и обясни, че иска да изглежда „съвсем естествено, като Ким Кардашиян”. Мисля, че това е модно увлечение 

Просто такъв тип красота е на мода.

 

Всички искат високи скули, наляти, плътни устни, равен нос, остра долна челюст и брадичка. Но това не означава, че ще бъде красиво на лицето на всяка жена, че ще подхожда на всяка от тях. Защото ние сме различни, анатомията на лицата ни е различна. Аз съм за естествената красота. Достатъчно е само да коригираме възрастовите изменения и ако няма големи дефекти, да не променяме външния вид на лицето. Ако на пациентката всичко й е наред, без сериозни диспропорции, няма нужда от големи скули или от корекция на ъгъла на долната челюст, или на брадичката. Старая се да следвам индивидуалните особености на лицето на пациентката, а не да правя еднакви всичките си пациентки, не да ги оформям по един модел, колкото и красив да е той.

E79 News
Тагове: ботокс

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 13.08.2019

1 USD =1.75 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.11 BGN

10 CNY =2.48 BGN

1 CHF =1.80 BGN

100 JPY =1.66 BGN