17 Юни 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7325 BGN 1 GBP = 2.1989 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.11.2018 09:28

Коментари 0 / Видяна 170

Отбелязваме Архангеловден!

На 8-ми ноември се отбелязва Архангеловден. Това е денят, в който църквата чества свети архистратиг Михаил, който се смята за вожд на небесните сили.

 

Истинското име на Архангел Михаил било Свети Рангел. Той бил един от братята свети-юнаци, на когото се паднали мъртвите души при подялбата на света. Според вярванията той взима душата на умиращия, подавайки му китка или ябълка. Ето защо той се възприема като ангел на смъртта и народните му названия са вадидушник и душовадник.

 

Легендата разказва, че Архангел Михаил бил красив момък, който изважда душата със сабя или нож от тялото на човек. Според вярванията, ако мъртвият си отива с усмивка, то Свети Рангел му е дал ябълка, но ако той той умира в конвулсии, ангелът му е подал да изпие горчива чаша. След това той отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Свети Петър. Там се премервали на везни греховете на душата, а после я изпращали в Райската градина или в Ада.

 

Според вярванията почитането на покровителя на мъртвите осигурява здраве и добър живот на живите. На този ден се правят общи трапези в чест на светеца и се приготвя курбан. Приготвя се обреден хляб “рангелово блюдо” (рангелов хляб) и “боговица” (богова пита). Смята се, че на Архангеловден започват “Вълчите празници” и “Мратинци”.

На 8-ми ноември патронен празник чества българската национална полиция.

 

На Архангеловден имен ден празнуват Ангел, Архангел, Ангелинка, Ангелина, Гаврил, Гавраил, Емилия, Емил, Емилияна, Емилиян, Лина, Милан, Миладин, Мила, Миланка, Милана, Милена, Милен, Михаил, Мильо, Михаела, Михаел, Михаила, Михо, Пламена, Пламен, Огняна, Огнян, Серафим, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Рада, Радка, Радивой, Ради, Радмила, Райчо, Райна, Райко, Рая, Рафаил.

E79 News
Тагове: празник

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 14.06.2019

1 USD =1.73 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.75 BGN

100 JPY =1.60 BGN