23 Април 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7385 BGN 1 GBP = 2.2619 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.10.2018 10:02

Коментари 0 / Видяна 310

Ухание на най- сладкия кестен се разнесе из община Симитли

Девети празник на брежанския кестен разнесе благоухание на печени и варени кестени из цяла община Симитли. Стотици гости от цяла България дойдоха да опитат прословутия вкус на най- сладкия кестен в Европа.

Кулинарна изложба с ястия с кестени, традиционни баници, питки, качамак и много други даде възможност да се види съхранената автентична рецепта и кестенът показа за пореден път своето послание пред хората.

Ученици от гимназията в Симитли представиха изобретения от прекрасния дар на Брежани.

 

На празника присъстваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Даниела Савеклиева директорът на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли Таня Янкова, кметове на селата в община Симитли, председателят на общински съвет Симитли Владимир Христов, общински съветници, представители от Р. Македония д-р Виолета Арсова и Зенил Стручни. Поздравителен адрес в Брежани получиха от евродепутата Момчил Ненков.

 

За първи път отвори врата първата селска картинна галерия на сдружение „Хора и традиции“ с творби на художниците Валентин Ангелов, Мариана Маринова, Пенчо Добрев, Георги Драчев, Румен Дешев, която кметът на селото Благой Стефанов, Румяна Панова и Снежана Стоименова си пожелаха да се разраства. С уникални картини е подредена галерията, която ще радва всички жители и посетители на село Брежани.

 

Румяна Панова, председателят на сдружение „Хора и Традиции“, поздрави всички и пожела още много години сдружението и хората на Брежани да опазват кестена.

Кметът на Брежани Благой Стефанов изрази своето задоволство от това, че селото е притегателен център за толкова много хора, благодарение на кестена.

 

Кметът Апостолов, без чиято подкрепа празника нямаше да го има, поздрави брежанци, като пожела голямо веселие и задружие на всички празнуващи. Слънце, дъжд и облаци белязаха самия празник на прословутия брежански кестен.

 

В концертната програма, която разигра брежанци и многобройните гости, се включиха брежанските баби, детската певческа група на Брежани. Ансамбълът при КУД Гоце Делчев от гр. Делчево, Р Македония представи автентични танци. Стойне Николова и оркестърът на Панче Лазаров от Кочани, Р Македония се погрижи за доброто настроение на всички от малки до големи, които виха дълги хора в центъра на Брежани.

E79 News
Тагове: Симитли

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.04.2019

1 USD =1.74 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.26 BGN

10 CNY =2.59 BGN

1 CHF =1.72 BGN

100 JPY =1.55 BGN