23 Април 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7385 BGN 1 GBP = 2.2619 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.10.2018 16:56

Коментари 0 / Видяна 247

Правителството прие Закона за хората с увреждания!

Правителството прие Закона за хора с увреждания, предстои до края на седмицата да влезе в Народното събрание за обсъждане.

 

Това съобщи след засeданието на правителството социалния министър Бисер Петков. Той заяви, че лично ще уводоми протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова за решението на Министерския съвет. Законопроектът предвижда защитата на хора с увреждания от уволнение да се запази, пише Монитор.

 

В него са залегнали и две национални програми – едната за подкрепа на работодателите, а другата за достъпна среда и мобилност. По първата програма към фирмите ще бъде насочван ресурс за адаптиране на работни места за хора с увреждания, като тя ще се администрира от Агенцията за хора с увреждания. Тя ще бъде на проектен принцип.

 

Докато втората е свързана с жилищните сгради и приспособяването им за инвалиди. Тя ще се администрира от структури към социалното ведомство. Квотите за хора с увреждания също остават, но са предвидени и две хипотези, според които работодателите, които не са наели необходимия брой инвалиди няма да бъдат санкционирани.

 

От това задължение бизнесът ще е освободен ако характерът на дейността не позволява да бъде извършвана от човек с увреждане. Няма да бъдат санкционирани и ако не са назначили човек, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници не са осигурили такъв човек. Тези обстоятелства ще се проверяват от инспекцията по труда. Бисер Петков съобщи, че законопроекта за социалните услуги също е подложен на обществено обсъждане.

 

“Очакваме в рамките на едномесечен срок заинтересованите страни да представят мнения и становища“, каза министърът.

E79 News
Тагове: хората

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.04.2019

1 USD =1.74 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.26 BGN

10 CNY =2.59 BGN

1 CHF =1.72 BGN

100 JPY =1.55 BGN