20 Февруари 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.07.2018 14:28

Коментари 0 / Видяна 644

Премиерът се ангажирал да има реформа за хората с увреждания

Министър-председателят Бойко Борисов се е ангажирал да има реформа за хората с увреждания, стана ясно от изявленията пред журналисти на Емил Мавродиев и на сина му Петър Мавродиев, които се срещнаха днес в Министерския съвет с премиера.

По-рано днес Мавродиев остави сина си в приемната на сградата на правителството като протестна акция. Идеята на инициативата беше "детето занапред да бъде обгрижвано от премиера", тъй като по думите на баща му семейството няма достатъчно средства за това, а държавата няма ресурс като специалисти да предостави необходимото за интеграция на момчето.

Мавродиеви излязоха удовлетворени от срещата с премиера, като подчертаха, че разговорът е бил много човешки и Бойко Борисов се е ангажирал да помогне максимално за решаването на проблемите на всички хора с увреждания, съобразно нуждите им. Те посочиха, че премиерът утре ще има среща с протестиращите майки на деца с увреждания.

Премиерът Бойко Борисов се срещна и говори повече от час с 18-годишния Петър Мавродиев. След срещата младият мъж каза: „Той говори с мен, както, как да ви кажа, както аз си говоря с вас. Като нормален човек, първо на вие, после на ти, той реално се поинтересува какви са моите потребности и след това какво може да се промени. Това, което чух до момента ми харесва, защото има напредък, в смисъл такъв, от страна на интерес, вижда се, че той наистина се интересува от проблема, а не го неглижира и наистина се радвам, защото той е човека, който има възможността да направи нещо".

Бащата на момчето - Емил Мавродиев, допълни: „Искам да изкажа благодарност на господин Борисов, че дойде и седнахме да разговаряме, първо с него, в последствие и ние се включихме, стигнахме до консенсус, че трябва да се работи. Той има някакви идеи, които ще трябва да се случат в последствие и така нататък. Обяснихме му, че ние не сме излезли да търсим пари, както и на вас одеве ви обясних, а сме излезли да търсим един нормален живот на хората с увреждания, а не просто да се хвърлят едни пари, което до момента се случва и отиват незнайно къде."

Петър Мавродиев наскоро е навършил 18 години. Изучил се е в Търговската гимназия в Пловдив. Сега е приет в университета в града, там той ще учи "Специална педагогика". По-рано младежът обясни, че остава в приемната на правителството за отглеждане от министър-председателя, по следния начин: "Реално нищо не очаквам, защото когато човек очаква, накрая остава разочарован. Просто искам да видя дали реално на някой от тези хора, които са отговорни за законопроектите, за финансирането и за цялата държава ще обърне внимание на един такъв обикновен човек, като мен, който има нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да може да се чувствам по-добре физически и да мога да покажа интелектуалния си потенциал".

По-рано родители на деца с увреждания призоваваха премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред Министерския съвет. Следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива". Протестът, в който се очаква да участват активисти от цялата страна, започва от 17.30 часа пред парламента. Шествието ще се придвижи към сградата на Министерския съвет.

Продължава заседанието та работната група по готвените промени в Закона за хората с увреждания. Представители на майките са внесли писмено исканията си пред социалния министър Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN