23 Юли 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7427 BGN 1 GBP = 2.1669 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
18.07.2018 14:56

Коментари 0 / Видяна 372

Сблъсъци и напрежение на протест на фермери пред Министерския съвет

Протестът на животновъдите от цялата страна пред Министерския съвет доведе до сблъсъци и напрежение. Движението по бул. „Дондуков" в района беше блокирано. Група момчета опитаха със сила да влязат в сградата на правителството с обяснението, че искат да разговарят лично с премиера Бойко Борисов.

Протестиращите фермери от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация първоначално се събраха под прозорците на Министерския съвет, за да поискат оставката на правителството, на министъра на земеделието Румен Порожанов, както и на всички дирекции в министерството, свързани със сектор „Животновъдство". Техните искания са и за повече пари за сектора, и за промяна на политиката, водена към тях до момента. Бяха излети около 100 литра овче мляко, запалена беше и овча вълна.

Междувременно обаче се появи група от няколко момчета, които не бяха от самото начало на протеста. Те целенасочено се отправиха към централната част на полицейския кордон, който охранява протеста, и се стигна до напрежение и сблъсъци. Те опитаха със сила да влязат в сградата на Министерски съвет с обяснението, че искат да разговарят лично с премиера.

На протеста се появиха и депутати от парламентарната група на БСП, както и лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която също подкрепи протеста и заяви, че е необходимо да се промени държавната политика в сектор „Земеделие". Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов трябва да поеме лична отговорност за случващото се в Ямболско и Бургаско.

Част от исканията на протестиращите пред МС днес земеделски производители са неизпълними, каза пред журналисти министърът на земеделието Румен Порожанов. Евтаназираните животни са оценени високо, ще се покрият и разходи за почистване на техните обори и кошари, каза Порожанов. Министърът отново посочи, че се вземат всички мерки за ограничаване на чумата по дребните преживни животни.

Имал съм няколко срещи с представители на организацията на овцевъди и козевъди, която протестира пред МС - тя представлява до 25-30 процента от сектора в страната. Всички останали не споделят тяхната позиция. Вече са оценени умъртвените кози и овце, като цената покрива не само пазарната стойност, но и други разходи. Има овце, като тези под селекционен контрол, които са оценени на 327 лева, каза министърът.

УС на ДФ "Земеделие" гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце майки и/или кози майки по помощта "де минимис". Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназираните животни.

Увеличена е помощта "де минимис" за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата. Тя се вдига от 25 на 40 лв. на овца или коза. Хората ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд "Земеделие" като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза, съобщи министърът.

E79 News; Снимки: БГНЕС
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 16.07.2019

1 USD =1.74 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.17 BGN

10 CNY =2.53 BGN

1 CHF =1.77 BGN

100 JPY =1.61 BGN