20 Февруари 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.07.2018 15:55

Коментари 0 / Видяна 406

БАБХ: Нелегален транспорт на болно животно е донесло чумата в България

Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Това каза д-р Ивайла Давидова, началник отдел "Верификация на официалния контрол" към БАБХ, по време на пресконференция във връзка с острата зараза и справянето й при животните.

"С колегите от чисто медицинска гледна точка можем да изкажем няколко предположения за това как се е появила заразата. Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията и най-вероятната причина за проникване на вируса на територията на България и Европейския съюз е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин", каза още тя.

 

Д-р Давидова уточни, че с или без заболяване всяко движение на животни от точка А до точка Б трябва да става с документи.

"Нелегалният превоз или търговия на животни са категорично забранени. Това е основното ни предположение в момента, но предстоят още проучвания", обясни тя, цитирана от Фокус.

 

Стана ясно още, че екипите от ветеринари на БАБХ са изтеглени в момента от селата Шарково и Крайново заради барикади и стачки от доброволци. Те няма как да си свършат работата, коментираха за медиите от БАБХ.

115 животни ще бъдат евтаназирани само в Шарково. А баба Дора продължава да чакат евтаназията на стадото си кози. Пет огнища са потвърдени в селата Воден, Кости, Шарково, Крайново, Странджа.

"Засегнати са около 40 стопанства, а 4000 животни са евтаназирани досега", заяви още д-р Давидова.

"Чумата е особено опасна, силно заразна и ето защо мерките за превенция изискват най-високо ниво на биосигурност. Убийството във всяко населено място, в което има дори едно заразено животно, е нужно, но по хуманен начин. А другите животни се смятат за рискови и контактни", каза Михаил Бащавелов, председател на съюза на ветеринарните лекари в Благоевград.

 

По думите му, за да се ограничи болестта, е нужна дезинфекция на стопанството, превозните средства и личното облекло. По думите на Камен Николов, от БАБХ ветеринарните специалисти са уведомили хората по местата чрез срещи в общините, а в огнището са изпратени хора с много висок опит.

"Няма друг начин да се справим с чумата, освен евтаназия на животните", допълни той.

 

Днес екипите са изтеглени от Шарково и Крайново, защото има протести, по ветеринарите се хвърлят камъни, има барикади.

Ветеринарните лекари призоваха по никакъв начин да не се правят опити за изнасяне на животните от местата с огнища, защото това крие опасност от разпространяване на заразата в цялата страна.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN