17 Юни 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7325 BGN 1 GBP = 2.1989 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
31.05.2018 10:21

Коментари 0 / Видяна 638

ЕП изключи шофьорите от Пакета за мобилност

С 456 гласа "за", 147 "против" и 49 въздържали се Европейският парламент подкрепи предложените промени в правилата за командироването на работници в ЕС. За шофьорите в товарните превози обаче промените няма да бъдат прилагани, докато за тях бъде прието отделно законодателство, съобщи EU observer.

Това стана, след като при посещението си в България на 17 май, за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, обеща, че десните евродепутати ще подкрепят предложенията на ГЕРБ и правителството на Борисов, които настояваха за промени в пакета.

Българското правителство е против идеята, заложена в т.нар. Пакет за мобилност, за по-добро заплащане и почивка, свързани със защитата на правата на шофьорите на камиони. Засега от Пакета за мобилност отпадат изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьора да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл; да не се спи в кабините на камионите, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне. Българските превозвачи определиха предложенията на френския президент Еманюел Макрон като протекционизъм, чиято цел е да изхвърли от пазара източноевропейските фирми.

Промените в директивата за командированите работници предвиждат срокът на командироване да бъде съкратен наполовина - до една година, а след това изпратените в чужбина служители да получават заплащане като местните и да плащат същите осигуровки и данъци като тях.

Предвижда се засилено сътрудничество при разследването на възможни измами с одобрените правила. Държавите в ЕС имат срок от две години да ги въведат в националното си законодателство.

В дебата, предхождащ гласуването, евродепутатите се разделиха в оценките си за предложените промени в правилата за командироването на работници в Европейския съюз, познати и като Пакета за мобилност, но двете най-големи групи в Европарламента - на Европейската народна партия (ЕНП) и на социалистите и демократите, дадоха знащ, че ще ги подкрепят.

Промените са в сърцевината на вътрешния пазар на ЕС, заяви еврокомисарката по заетостта Мариан Тейсен, цитирана от БТА. За да успее европейският проект, вътрешният пазар трябва да бъде справедлив. Промените не са протекционистични, а целят да се опази доверието на гражданите в единния пазар. Голямо мнозинство в Съвета на ЕС подкрепя предложенията, добави тя.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 14.06.2019

1 USD =1.73 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.75 BGN

100 JPY =1.60 BGN