20 Юни 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7483 BGN 1 GBP = 2.1877 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.05.2018 07:53

Коментари 0 / Видяна 1051

115 години от гибелта на Гоце Делчев

Днес се навършват 115 години от гибелта на Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония.

Гоце Делчев е роден в Кукуш, днес Килкис, Гърция през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев е обкръжена в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Сега село Баница, наричано от гърците Кария, представлява по-скоро декор за исторически филм. Оцеляла е единствено камбанарията и надписа в горната й част: "Мастора Георги Лиму Жилюв 1883".  В основата й родолюбиви българи дискретно са поставили малка плоча с лика на Гоце. Около камбанарията надлъж и нашир са руините от голямото някога село. А под пътя тъжно стоят останките от църквата. Само олтарът още се съпротивлява на времето. От вътрешната му дясна страна православни християни са направили абсида. И поставили в него шест икони, кандило, две шишета зехтин и запалка. На юг и изток около руините на храма са се ширнали поляни. В дъното им се вижда римски мост, а под него тече река Серовица.

Благоевградската общественост ще отбележи годинишнината от смъртта на революционера с почетно шествие. То ще бъде разделено на два лъча, които ще преминат по централните улици на Благоевград и ще се слеят на площад „Македония“.  Първият лъч ще тръгне от сградата на Община Благоевград в 20:15 часа, съпровождано от Биг Бенд Благоевград. В него ще се включат официални лица, възпитаници на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, представители на институции, деца от фолклорните състави на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград,  граждани.

По същото време, от сградата на Съдебната палата в града, ще тръгне втория лъч, предвождан от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Национално дружество „Традиция“ и представители на ВМРО.

Шествието ще бъде съпроводено от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

В 20:30 часа на площад „Македония“ ще прозвучи химнът на Република България. След това ще бъдат припомнени факти от живота и делото на Гоце Делчев. Отбелязването на годишнината ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, който се извисява в центъра областния град.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.06.2019

1 USD =1.75 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.19 BGN

10 CNY =2.52 BGN

1 CHF =1.75 BGN

100 JPY =1.62 BGN