27 Март 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.04.2018 16:55

Коментари 0 / Видяна 555

Петкова: Цена на електрическата енергия се определя от регулатора, хората да бъдат спокойни

Не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия, цената на електрическата енергия се определя от българския регулатор. Електроразпределителните предприятия и всяко едно енергийно предприятие е в правото си да предяви определени искания за цена, но тази цена в крайна сметка се определя единствено и само от КЕВР, така че хората трябва да бъдат напълно спокойни.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

„Най-важното, което всички трябва да знаем и което никога не трябва да забравяме е, че не бива да се заиграва със страховете на хората и не бива да се акцентира върху това, че видите ли сега с промяната на собствеността (на ЧЕЗ Българя – бел. ред.) ще се промени и цената на електрическата енергия”, каза министърът на енергетиката.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува във Фейсбук въпрос: "Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?". Тя публикува отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов на нейно писмо с питане - какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" от 01.07.2018 г. „Ето я истината: ЧЕЗ искат увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа", коментира председателят на БСП. Тя изтъква като сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4%, на дневната с 6,9%. "Енерго про" са поискали средно увеличение с 5.5%. Едните с 5%, ЧЕЗ - с 51%. "Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?" - зададе реторичен въпрос Корнелия Нинова.

„Аз разчитам изцяло на експертността и професионализма на нашия регулатор. Мисля, че се убедихме, че регулаторът работи изключително добре, там работят много добри професионалисти, председателят на регулатора работи изключително професионално. Аз вярвам в българския регулатор, така че нека да го оставим спокойно да си свърши работата и професионално”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Какво значение има това, че БСП заявява какви са предложенията? Значение има какво решение ще вземем ние”, каза пък председателят на КЕВР Иван Иванов.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN