27 Март 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.03.2018 08:38

Коментари 0 / Видяна 883

Русия гони 60 американски дипломати и закрива консулство

В отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати от САЩ заради случая "Скрипал", Москва ще експулсира същия брой американски дипломати.

Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция в Москва.

„В тези минути посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман е привикан в нашето министерство, където моят заместник Сергей Рябков му излага съдържанието на ответните мерки спрямо САЩ. Те включват изгонването на аналогичен брой дипломати и нашето решение да оттеглим съгласието си за функциониране на генералното консулство в Санкт Петербург“, допълни той.

 

Вашингтон вече обяви, че закрива руското консулство в Сиатъл, а няколко десетки държави, включително много страни от ЕС и НАТО, изгониха над 150 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Лавров изтъкна, че експулсирането на руските дипломати последвало след "груб натиск" от страна на САЩ и Великобритания, които принудили техните съюзници "да следват антируски курс", предаде АП, цитирана от БТА.

Руското външно министрество уточни, че Москва е обявила за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама на генералното консулство в Екатеринбург за "дейност, несъвместима с дипломатическия им статус". Те трябва да напуснат Русия до 5 април. Американските представители пък трябва напълно да освободят сградата на консулството в Санкт Петербург не по-късно от 31 март.

Москва ще даде огледален отговор на всички страни, изгонили руски дипломати, закани се Лавров.

Лавров съобщи, че Русия свиква извънредна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия, защото работата й е да определи какво химическо вещество е било използвано за отравянето на Скрипал и дъщеря му, а "не да потвърди британските заключения".

"За да има нормален разговор, за да се установи истината, ние официално предложихме на 4 април да се свика извънредна сесия на Изпълнителния съвет на ОЗХО, където ще поставим конкретни въпроси, които не един път са поставяни, но ще го направим в обобщен вид. Разчитам, че нашите западни партньори няма да избягат от честен разговор. В противен случай това ще бъде поредното потвърждение, че всичко случващото се е най-груба провокация", добави руският външен министър.

 

Той заяви още, че руската страна изисква да бъде предоставен консулски достъп до руската гражданка Юлия Скрипал, за която вчера беше съобщено, че е дошла в съзнание.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN