29 Ноември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.03.2018 12:53

Коментари 0 / Видяна 2690

(ВИДЕО) Средновековният българин оживя в Благоевград

Средновековните облекла и оръжия от Първата и Втората Българска държава оживяха по време на Семинар „Средновековно облекло, въоръжение и снаряжения “ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Лектори на семинара бяха художникът и дизайнер Калина Атанасова и Жасмин Първанов - председател на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – „Авитохол”.

Организатор на събитието е Кристиан Ковачев, докторант в университета. Той самият влезе в ролята на модел и представи болярски костюм от Втората Българска държава. Целта на семинара е студентите, имащи дисциплини, свързани със Средновековието, не само теоретически да имат познанието за него, но и да се докоснат до бита и всекидневието на българите от онова време.

Жасмин Първанов представи облеклата и оръжията на българите от периода 7-11 век. Очаквано най-голям интерес предизвика военното облекло и оръжията. В този период българите са воювали предимно от кон и всичко е било съобразено с това. Основни оръжия са били лъкът, копието и камшика.

Дизайнерът и художник Калина Атанасова представи пред гостите облеклата и снаряжението на българите от Второто Българско царство. През този период се наблюдава разцвет, както на технологиите, така и на модните тенденции. България е била средище на най-различни модни влияния, а дори и ние самите в един момент сме били културтрегери. Калина Атанасова сподели, че голяма част от костюмите сама ги е ушила и бродирала. Ръчната бродерия е била голям процент от украсата на облеклата по онова време.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN