13 Декември 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.02.2018 16:38

Коментари 0 / Видяна 595

Разстреляха словашки разследващ репортер и приятелката му

Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха застреляни, а полицията предполага, че двойното убийство е свързано с работата на журналиста.

Труповете на 27-годишния Ян Куцияк и на приятелката му били намерени вчера вечерта от полицията в дома им в град Велка Маца, източно от столицата Братислава, каза ръководителят на словашката полиция Тибор Гашпар.

Полицаите отишли в дома на журналиста след сигнал от притеснени роднини, които нямали връзка с него. Убийството може да е било извършено по всяко време в периода 22-25 февруари.

Куцияк е бил застрелян в гърдите, а приятелката му в главата. Предполага се, че убийството е извършено от професионални килъри.

Журналистът е работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами. Според Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е че убийството е свързано с работата на Куцияк.

"В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист", каза Гашпар.

Ако се окаже, че убийството на журналиста е извършено заради неговите разследвания, това ще бъде "небивала атака по свободата на медиите и демокрацията в Словакия", каза премиерът Роберт Фицо.

Той обяви награда от един милион евро за всеки, който помогне на властите да разберат кой стои зад убийството на репортера и неговата приятелка.

Президентът Андрей Киска призова за бързо разследване на престъплението. "Трябва да намерим възможно по-скоро извършителите и да гарантираме безопасността на всички журналисти", каза той в комюнике.

В последната си статия Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В статията журналистът подозира, че бизнесменът прави това, може би за да избегне плащане на данъци.

Същият бизнесмен - Мариян Коцнер, преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията. Сега полицията ще разследва всички, които са имали контакти с журналиста и ще предостави защита на неуточнен брой репортери от електронното издание, за което убитият е работел.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN