16 Февруари 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.02.2018 09:30

Коментари 0 / Видяна 723

Днес е Зимен Симеоновден

Днес православната църква почита паметта на Свети Симеон Богоприемец и пророчица Анна.

Симеон бил благочестив старец от Йерусалим, който с дълбока вяра очаквал идването на Христос. След като Исус се родил, отецът отишъл в храма и там припознал единствения си Бог. В храма била и пророчица Анна, която също повярвала в Исус Христос и му служила вярно през целия си живот.

Паметта им се почита в деня след Сретение Господне.

Сред народа денят е известен и като Зимен Симеоновден - последният ден на Вълчите празници и затова се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат "Симеон Бележник", защото белязва хората, като им оставя рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

В народната памет първи, втори и трети февруари се наричат Вълчи празници, Трифонци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат.

На третия вълчи празник не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. А в някои краища, дори се забранява употребата на думата вълк.

Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци. Вероятно празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.

Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Двата празника разполовяват годината на две: пролетна и есенна - оран и сеитба.

На 3 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Симеон (означава - изслушващ), Симеона, Симо, Симон, Симона, Симян, Мона, Мончо.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN