16 Февруари 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
31.01.2018 07:56

Коментари 0 / Видяна 343

Тръмп си приписа успехите на американската икономика

Президентът Доналд Тръмп използва първата си реч "За състоянието на съюза", за да си припише заслугата за икономическите успехи на САЩ.

От изборите насам ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200 000 само в индустриалното производство.

След години на стагнация на заплатите, най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения, каза Тръмп, цитиран от световните агенции и БТА.

По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд".

Тръмп обеща, че от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати, благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон в края на 2017 г.

Президентът призова за компромис между републиканци и демократи, който да позволи Конгресът да приеме законопроекта за генерирането на най-малко 1,5 млрд. долара за модернизиране на пътищата, мостовете и други инфраструктурни проекти.

По думите на президента всеки федерален долар трябва да бъде управляван чрез партньорство със щатските и местните власти, привличайки и инвестиции от частния сектор, където е уместно. Освен това законопроектът за инфраструктурата трябва също да оптимизира процеса на одобрение и лицензиране, свеждайки го до две, дори една година.

Тръмп обвини смъртоносните вратички в националната федерална система и отворените граници, които по думите му в течение на десетилетия на наркотици и улични банди са залели най-уязвимите общности, позволили са на милиони зле платени работници да се конкурират за работа и заплата с най-бедните американци, и още по-трагично - са стрували живота на многобройни невинни.

Той илюстрира тезата си с историите на две семейства, чиито дъщери били убити от членове на бандата Ем Ес-13. Тръмп каза, че 320 милиона сърца се късат от болка, докато той споделя техните истории с нацията.

Според Тръмп неговият план ще създаде безопасна, модерна и законна имиграционна система.

Той потвърди решимостта си да води "дълга и тежка" борба срещу епидемята от пристрастеност към опиоиди и наркотици. Президентът предрече, че в крайна сметка Америка ще надделее над кризата, която отнема 174 човешки живота всеки ден.

Тръмп каза, че може да има "път към гражданство" за близо 1,8 милиона души, вкарани в страната незаконно като деца, но поиска в същото време "стена на южната граница" - едно от основните му предизборни обещания.

Президентът призова за край на лотарията с американски визи в полза на "имиграция, базирана на качества" (merrit-based-immigration") и за спиране на имиграция чрез роднинство (освен съпрузи и малолетни деца).

Тръмп призова всички американци и по-специално републиканците и демократите към единство.

Тази вечер аз призовавам всички нас да загърбим разногласията си, да потърсим допирна точка и да съберем единството, което ни е нужно, за да изпълним волята на хората, които са ни избрали, за да им служим.

Това е нашият нов американски момент. Никога не е имало по-добро време да се започне осъществяването американската мечта. Съюзът е силен, понеже американският народ е силен, каза президентът.

Аз моля и двете партии да се обединят, за да ни дадат безопасната, бърза, сигурна, надеждна и модерна инфраструктура, от която нашата икономика има нужда и нашият народ заслужава", каза той.

Докато Тръмп призоваваше за двупартийно сътрудничество, доказателството за дълбокото разделение между партиите беше очевидно, отбелязва Ройтерс. Почти всички демократи спряха да ръкопляскат секунди след като президентът влезе в залата на Камарата на представителите. Докато половината от публиката бурно ръкопляскаше, изправяйки се на крака, по време на речта, другата половина седеше мрачна и неподвижна, в море от черно облекло, предаде и Асошиейтед прес.

Първата дама Мелания Тръмп, облечена с костюм с панталон от Диор, беше посрещната със силни аплодисменти, докато заемаше мястото си.

Републиканците аплодираха с овации, когато Тръмп говореше как Америка е велика отново и за победата си с данъчната реформа, докато демократите почти не реагираха, макар че се включиха в аплодисментите при споменаването на спасителите при бедствия и военните ветерани.

Президентът използва историите на обикновени хора, за да илюстрира темите в посланието си. Той започна с възхвала за Ашли Лепърт, офицер от Бреговата охрана, който бе на борда на един от първите хеликоптери, пристигнали на място в Хюстън по време на урагана Харви.

Президентът спомена и пожарникаря Дейвид Далбърг, спасил десетки деца, попаднали в огнен капан в летен лагер по време на горските пожари в Калифорния.

Тръмп илюстрира ползата от данъчните съкращения, представяйки собственици на дребни бизнеси от Охайо. По думите му Стив Шулц и Санди Кеплингър влагат спестените средства, за да наемат нови работници и разширяват бизнеса си благодарение на данъчната реформа.

Освен това той особено похвали 12-годишния Престън Шарп от Калифорния, стартирал кампания за поставяне на американски национални знамена на гробовете на ветерани.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN