16 Февруари 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.01.2018 11:55

Коментари 1 / Видяна 895

Изправят пред съда шофьор на камион, убил пешеходец в Кресна

Р. Зиновиев е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение на Окръжна прокуратура – Благоевград за за предизвикан пътен инцидент, отнел живот на възрастен пешеходец.

Обвиняемият Зиновиев работил като шофьор във фирма в гр. Перник. На 12.01.2017 г. той управлявал товарен автомобил „Мерцедес“. След натоварването му със скрап в гр. Петрич, той се връщал обратно в гр. Перник.

Около 15:20 ч. управляваният от Зиновиев автомобил се движил в центъра на гр. Кресна със скорост около 40 км/ч., наближавайки кръстовище. Пътят бил прав и равен, а асфалтова настилка – мокра, но почистена от снега.

По същото време пешеходецът С.Ю. (на 75 години), придвижващ се с бастун, предприел пресичане по пешеходна пътека, непосредствено преди жп прелеза. В този момент товарният автомобил, управляван от обвиняемия, се намирал на разстояние от около 71 м. от преминаващия мъж. Въпреки че имал обективна възможност да възприеме навлизането му на платното за движение, водачът не предприел своевременно аварийно спиране на автомобила в своята лента. Вместо това той решил да заобиколи пешеходеца, като отклони посоката на движение на превозното средство наляво и навлезе в насрещната лента, без да има необходимост от извършване на такава маневра.

Възрастният мъж изминал разстояние от 3,6 – 3,7 м. по пешеходната пътека, когато Зиновиев предприел аварийно спиране, но не успял да спре камиона, в резултат на което пешеходецът бил ударен с лявата част на предната му броня.

След удара товарният автомобил спрял, а обвиняемият веднага слязъл и отишъл при лежащия на платното за движение пострадал С. Ю. Краката му и част от тялото му се намирали под предната броня на автомобила, в близост до предна лява гума.

За пътнотранспортното произшествие веднага бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Пострадалият поради тежкото си състояние още същия ден бил транспортиран в лечебно заведение в гр. София, където вследствие на получените травматични увреждания починал на 31.01.2017 г.

От изготвената на досъдебното производство химическа експертиза се установява, че в кръвната проба, иззета от Зиновиев, не се доказва наличието на етилов алкохол.

Становището на експертите е, че водачът е имал техническа възможност при скорост на движение от 40 км/ч на управляваното от него ППС да спре и да предотврати трагичния инцидент, ако не е допуснал закъснение в реакцията си по предприемане на аварийно спиране. От значение се е оказало и отклоняването посоката на движение на автомобила наляво и напускането на неговата лента за движение.

Зиновиев се движил с несъобразена за пътната обстановка скорост без да отчита, че е навлязъл в район с изключително интензивно движение на превозни средства и пешеходци, предвид обстоятелството, че в този район е първостепенният път Е 79, който се явява и международен път.

Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото.

E79 News
Тагове:

Коментари:

Катаджията, 19.01.2018 23:49

Алооо, репортерите, научете терминологията и категоризацията на пътната мрежа!!! Е79 е мождународно обозначение, а в БГ същият този път се означава с ПП1 /първокласен път 1/

1
 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN