15 Декември 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.01.2018 10:25

Коментари 0 / Видяна 489

На заключителна пресконференция представиха резултатите от проект „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“

На 12 януари в Благоевград се състоя заключителна пресконференция на проект „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“ . Проектът е подкрепен от Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България –БЮР Македония и изпълняван от две партньорски организации - Сдружение Л.И.Д.Е.Р. , Благоевград и Сдружение на Ромите АВЕНА от гр. Кочани, Македония.

„В рамките на 15 месеца ние успяхме да създадем една среда, в която хора от ромската общност, които имат интерес да стартират бизнес и такива, които имат вече създаден бизнес, да могат да подобрят своите знания и умения, и да развият бизнеса си“. Това каза на пресконференцията Миглена Михайлова, ръководител на проекта.

Тя допълни, че през изминалите години Сдружение Л.И.Д.Е.Р са се сблъскали с редица проблеми в ромската общност.

„Отчетохме, че един от основните проблеми това е икономическата заетост и стабилност сред ромската общност. В същото време има доста хора с предприемачески интереси, но хора, които не виждат възможност и не знаят как да бъдат подкрепени. Именно затова решихме да реализираме такъв проект с икономическа насоченост“, допълни Миглена Михайлова.

Тя допълни, че по времето на проучването са отчели, че има две по-уязвими групи в ромската общност.

„Това са ромските жени, които са малко по-плахи, стоят в сянка, но в същото време са находчиви, гъвкави, умни и имат изключително добри бизнес идеи. Другата група – това са младите хора до 29 години“, изтъкна ръководителят на проекта.

Тя допълни, че в проекта са били включени 24 човека, като са били разделени по равно между България и Македония.

„Дейностите по програмата са огледални, които имат една обща и единствена цел – да бъдат създадени едни иновативни, стартиращи бизнеси на младежи и ромски жени от двете страни на границата“, каза още Михайлова.

По проекта е създаден и един трансграничен център, който е с две локации – България и Македония. В него ежедневно се извършваха консултации. В рамките на продължителността на проекта – 15 месеца, през центровете са преминали над 150 човека, официално бяха консултирани 62-ма в Кочани и 50 в Благоевград.

„Успешният резултати на проекта са разработени и подготвени 4 бизнес плана на български участници и 4 на македонски, които ги подготвиха в рамките на няколко месеца съвместно със своите ментори. От тук нататък ще търсим възможности тези бизнес идеи на младежи и ромски жени да бъдат финансово подкрепени от различни програми и институции.

Другият успех, който постигнахме, това е самото партньорство с македонската организация. Смятам, че и двете организации се справихме изключително добре“, каза в заключение Миглена Михалова.

Пред медиите в Благоевград една от участничките в проекта – Ивайла Асенова, представи своя бизнес план за център за развлекателни игри в гр. Симитли.

 

Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския Съюз, чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България –БЮР Македония. Проект №CB006.1.31.067 „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN