21 Октомври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.01.2018 09:52

Коментари 0 / Видяна 535

Честваме Васильовден

На 1 януари – в първия ден на новата година, православната църква почита паметта на Св. Василий Велики, а денят е известен като Васильовден или Суроваки.

Св. Василий Велики е един от великите философи и писатели на раннохристиянската царква. Той е роден около 330 г.н.е. в малоазийския град Кесария в знатно християнско семейство. Живял е по времето на християнския император Константин и като епископ на Кесария Кападокийска извършил през живота си много добри дела, заради които бил наречен Велик още приживе от съвременниците си.

Воюва успешно с широко разпространената през IV в. арианска ерес (учение, което отрича божествената природа на Христос) и успява да наложи принципите на ортодоксалното християнство в голяма част на източните територии на Римската империя. На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и активното добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Към 357 г. предприел пътешествие из Сирия, Палестина, Египет и Месопотамия, за да получи впечатления от духа на монашеството. След завръщането си се усъвършенствал като философ и избрал за аскетическо уединение едно кътче край река Ирис, където основал Василиевските манастири и сам станал игумен, а след това и епископ на Кесария Кападокийска.

Народната традиция свързва празника с обичая сурвакане. Наричан е още Василица, Василия, Сурваки, Сурва, Сурува, Суроздру. Това е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите. Отличава се с богата празнична обредност. За обредната трапеза се приготвят блажни ястия - свинско месо; баница (или пита с пара), в която се слагат дрянови клончета, наречени на домашните животни, здравето, къщата, богатството; кокошка (пуйка); торта с мед, жито, орехи, ошав. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

Още преди зазоряване децата между 5 и 12 години, въоръжени със сурвачки – дрянови пръчки, украсени с пуканки, цветни конци и ошаф, тръгват от къща на къща и извършват обреда сурвакане. Удрят леко по гърба сурвакания човек, докато нареждат пожеланията си за здраве и берекет. Понякога се сурвакат и животни за плодородие.

Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. На Васильовден се събират и сурвакарски групи от млади мъже, които както коледарите си имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове.

На този ден се извършват и някои гадания. Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето. Празникът се отличава с богата обредност и наред с Коледа може да се причисли към най-мистичните български празници.

На Васильовден празнуват имен ден всички, носещи името Васил, Василка, Веселин и Веселина.   

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN