16 Октомври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.12.2017 16:19

Коментари 0 / Видяна 573

Напрежение при историческата визита на Ердоган в Гърция

Турският президент иска ревизия на договора за границите на Балканите

 

Ципрас: Турция да зачита международното право

 

 

Посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция започна с исторически спор, съобщава БГНЕС. Зачитането на международното право и териториалната цялост от страна на Турция е предварително условие за стабилни двустранни отношения между Гърция и Турция, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата с Ердоган.

„Различията винаги са съществували, има ги и днес. Важно е да изразим нашите разминавания по конструктивен начин, без провокации“, изтъкна Ципрас.

От своя страна Ердоган заяви, че страна му няма териториални претенции към никой от съседите си, но постави въпроса за преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година.

„Лозанският договор не може да бъде предмет за обсъждане и полемика, не е възможно правен договор да бъде актуализиран“, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос на съвместната пресконференция с турския му колега.

Ердоган обаче подчерта, че според политическото право договорите могат да бъдат актуализирани и това трябва да бъде направено, тъй като има много световни примери.

„Няма никаква причина да преразглеждаме отново този договор. Ние не вярваме, че е необходима някаква реформа в него, той регламентира ясно правата на малцинствата в двете страни. В Гърция се признават, спазват и защитават правата на религиозните малцинства, ние сме правова държава“, заяви Павлопулос. Той изрази надежда за бързото намиране на изход по Кипърския въпрос.

Ердоган отговори, че Гърция очевидно не разбира някои елементи от Лозанския договор, подписан преди 94 години, който не касае само двете държави, но и Япония, Великобритания, Португалия и други.

„За 94 години светът бе изграден отново, в Турция и в Гърция настъпиха много промени. Смятате ли, че мюсюлманите в Западна Тракия живеят според условията на Лозанския договор, имате ли представа изобщо за живота им? Тези мюсюлмани днес нямат правото да избират свой главен мюфтия, принудени са да приемат назначения от властта. В Турция патриархът не се назначава от държавата, той се избира от членовете на съвета на Синода, които трябва да са турски граждани. Но в Гърция мюсюлманите не могат да избират своя главен духовен водач. А това не е практика, заложена в Лозанския договор и ние трябва да докажем приложимостта му. Няма да е лесно след 94 години, но нека по-бързо направим необходимото. За нас е специален приоритет защитата на правата на нашите сънародници в Западна Тракия“, посочи Ердоган.

Той допълни, че знае за провокациите в този район по повод предстоящото му посещение там и призова за засилване на двустранните връзки. Според него е наложително да продължат усилията за стратегическото партньорство на високо равнище.

„Нека да не гледаме празната половина на чашата, а пълната и да затвърдим нашите отношения. Вярвам, че това посещение след последното отпреди 65 години ще даде резултати и аз нямам търпение“, каза турският държавен глава.

Той каза същото и по време на срещата си с Алексис Ципрас и настоя да бъдат загърбени идеологическите мании.

„Турция няма претенции към териториалната цялост на нито една държава. Възможно е в миналото да сме допускали взаимни грешки. Народите ни имат много общи страни и много жалко, че заради грешките от миналото много гърци, наши съграждани ни напуснаха. Проблемите трябва да решаваме с обща мъдрост“, посочи Ердоган пред Ципрас.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN