21 Октомври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.12.2017 12:02

Коментари 0 / Видяна 1298

8 млади предприемачи успешно изготвиха бизнес-планове по проект „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“

След приключване на обученията по проект „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“, изпълняван от Сдружение ЛИДЕР Благоевград в партньорство със Сдружение на ромите АВЕНА, Кочани, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ – ИПП трансгранична програма България –Македония 2014 - 2020, бе направен избор на 4 млади предприемачи от България и 4 млади предприемачи от Македония – успешно завършили обученията, които да работят с опитни ментори (наставници) за разработване на техните бизнес планове.

Заедно със своите наставници бъдещите млади предприемачи преминаха през целия цикъл на разработване на бизнес план – от формулиране на идеята и юридическата форма на регистриране на бизнеса, през анализ на средата, анализ на конкуренцията, на потенциалните потребители и потенциалните доставчици, до описание на необходимото оборудване и помещения и разработване на бюджет.

По време на съвместната работа, менторите (наставници) и бъдещите млади предприемачи работеха заедно, обсъждаха идеи и варианти за развитие на бизнеса, фокусираха се върху ключови елементи на бъдещото устойчиво развитие на техния бизнес. В този процес менторите (наставниците) не даваха готови рецепти и предписания какво да се прави. Те бяха по-скоро обучители, чиято задача бе да предоставят необходимите знания и да подпомогнат изграждането на умения за прилагането им за стартиране и развитие на успешни бизнеси.

Резултатът от съвместната работа на ментори и наставлявани от България са разработени бизнес планове за разкриване на „Магазин за цветя“ в гр. Благоевград, бизнес план за разкриване на „Сватбена агенция“ в гр. Благоевград, бизнес план за разкриване на „Център за развлекателни игри в гр. Симитли и бизнес план за разкриване на Игрална зала в с. Крупник, община Симитли.

Резултатът от съвместната работа на ментори и наставлявани от Македония са разработени бизнес планове за разкриване на магазин за ръчно изработени сувенири и изделия, бизнес план за разкриване на интернет кафе със зала за игри, бизнес план за разкриване козметичен и фризьорски салон, бизнес план за разкриване на услуги в дома, предоставяни от домашни помощници .

Освен разработен бизнес план, всеки от бъдещите млади предприемачи с помощта на своя ментор (наставник) разработи кратко представяне и презентация на своя бизнес план.

 

Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския Съюз, чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България –БЮР Македония. Проект №CB006.1.31.067 „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“.

 

 

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN