16 Октомври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.11.2017 10:51

Коментари 0 / Видяна 778

Символично запалиха Ньойския договор в Благоевград 98 години след подписването му

Въпреки студеното време снощи няколко десетки симпатизанти на ВМРО и на Обединените патриоти се събраха на митинг пред паметника на Македоно-Одринското опълчение в Благоевград, за да заклеймят за пореден път, подписания на 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой, безчестен към България договор:

„Тогава повече от 2 месеца българската правителствена делегация е била буквално арестувана в парижки хотел и недопусната до преговорите. Престъпният Ньойски диктат отряза като с балтия изконни български земи с над 2 милиона българско население в Егейска и Вардарска Македоние, Южна Добруджа, Струмица и Западните покрайнини. Стотици хиляди бежансци бяха прогонени от родните си места и получиха закрила в Майка България, каза в словото си депутатът Атанас Стоянов. Родината ни е била осъдена да заплати на съседите си над 2 милиарда и 300 милиона златни швейцарски франка репарации, както и контрибуции от въглища и земеделска продукция,каза още депутатът от Обединените патриоти.

 

В края на митинга той и новият председател на ВМРО-Благоевград Станимир Радулов за пореден път на тази дата символично  запалиха Ньойския договор.

 

ИСТОРИЯТА

Припомняме, че в навечерието на трагичната за България дата 27 ноември 1919 година, не кой да е, а американският президент  Уудроу Уилсън, участвал в парижките преговори  решително се възпротивява от унищожението на България и разделянето й между съседите й Гърция, кралството на сърби, хървати и словенци (бъдещата Югославия) и Румъния. Едва сега от прашлясалите архиви излизат дълго премълчавани факти.

Гръцкият премиер  Елефтериос Венизелос, нашественик  и българофоб, чийто дивизии са унищожени от българската войска при Дойран, като премиер на страна-победител има план, с който държавата му да направи решителна крачка към мечтаното възстановяване на Византия под гръцки скиптър. Той предлага България да бъде заличена като държава, а територията ѝ да бъде поделена между победителките - Гърция, сърбо-хърватско-словенското кралство и Румъния.    Френският премиер Клемансо, като церемониалмайстор на оркестъра на победителите приема този план и го предлага за одобрение. Съпротива не се е очаквала от никой, тъй като всяка от победените страни е имала твърде много грижи за собственото си оцеляване, а през цялата си история, човечеството е показало, че победителите не ги интересува какво ще стане с победените. Очаквало се този план да бъде одобрен и от САЩ  т.е. от президента Уилсън.

Изненадващо, обаче мераците на съседите ни „съюзници“ ударили на камък. Американската делегация, водена от президента Уудроу Уилсън категорично не приема плана на Ванизелос и идеята една държава да изчезне от лицето на земята. Уилсън предлага  програма за справедлив и траен мир в Европа, известна още като "14-те точки". На предложението на Венизелос, Уилсън заявява: "По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася на подялбата на един народ със самостоятелна държава, с вековна история и минало".

Така "Плана Венизелос" рухва. Категоричността на американската декларация е шамар в лицето на алчните ни съседи и техния съюзник френския премиер. Така Уилсън на практика спасява съществуването на България като държава.

Първата световна война е най-големият военен ужас, преживян от човечеството към онзи момент. Почти всички участници в нея, вземат оръжието заради имперските си амбиции – да завладеят повече. България влиза във войната с единствена цел – да освободи поробените си братя сънародници от Македония, които все още страдат по чужда асимилационна власт.

Именно тази хуманна причина е обяснението за небивалия ентусиазъм, който събира под българските знамена 670 000 войници. Тази причина е обяснението и за бляскавите военни победи по всички фронтове. За съжаление, обаче, победата не е за справедливата кауза, а отива при враговете. Родината ни се оказва в изключително абсурдната ситуация да загуби войната, въпреки че е спечелила всички битки.

На преговорите в парижкото предградие Ньой победителите започват да делят плячката, мотивирани не от справедливост, а от желание да заграбят повече. Тази война е белязана и с нещо различно и положително - американския президент Уудроу Уилсън. Той е убеден пацифист и като такъв още преди края на войната започва да призовава тя да приключи по такъв начин, че победителите да не изпият кръвта на победените. Неговите призиви предизвикват искри на надежда у загубилите войната и досада у победителите.

След като подписва Ньойския договор, с който от България са откъснати Егейска и Вардарска Македония, както и Южна Добруджа по-голямата част от които са населени с етнически българи Стамболийски демонстративно чупи писалката си.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN