16 Октомври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.11.2017 11:15

Коментари 0 / Видяна 399

Предприятия могат да подобрят ресурсната си ефективност с пари от ЕС

Нова възможност за финансиране на проекти с пари от Европейския съюз се открива пред българските предприятия. Министерство на икономиката обяви дългоочакваната процедура за подбор на проекти „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“, съобщават от Областен информационен център – Благоевград. Целта ѝ е повишаване на ресурсната ефективност на предприятията чрез прилагане на нови решения, техники и методи.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по отворената схема е 71 644 656.10 лева.  

Допустими по настоящата процедура са само кандидати, които са микро, малки и средни предприятия, с минимум три приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата. Освен това, кандидатите трябва да попадат в сектор С „Преработваща промишленост“, съгласно Класификацията на икономическите дейности. По настоящата процедура за подбор на проектни предложения предприятието-кандидат може да участва самостоятелно или в партньорство с друго предприятие.

Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ  по всеки индивидуален проект по новостартиралата схема не може да бъде по-малък от 200 хил. лв. Максималната стойност на всеки проект зависи от големината на съответното предприятие. Микро предприятията могат да кандидатстват за максимум 500 хил. лв, малките – до 1 млн. лв., а средните – за до 1,5 млн. лв. Максималният интензитет на безвъзмездната финансова помощ зависи както от големината на предприятието, така и от региона, в който се намира.

Предприятията могат да кандидатстват за финансиране на редица дейности, част от които са внедряване на технологични и ИКТ решения за оптимизиране на производствените процеси и намаляване на използваните суровини, използване на алтернативни суровини и намаляване на образуваните отпадъци в съществуващо производство. Внедряване на съвременни технологии, които позволяват повторна употреба на произвеждания продукт и такива, позволяващи рециклиране на отпадъците, рециклиране на произвеждания продукт след употребата му и други. Допустимо по проектите е и финансиране на консултантски услуги от инженерно-технически характер.

Процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения 16:00 часа на 23.04.2018 г. Пълният пакет документи е публикуван на интернет адреса на оперативната програма: www.opic.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните и инвестиционни фондове на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN