21 Октомври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.11.2017 10:15

Коментари 0 / Видяна 487

Вече 10 месеца Трансграничен център в Благоевград консултира и подкрепя роми, за да започнат бизнес

Създаденият по проект „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“ едноименен Център в Благоевград, който работи активно за мотивиране на ромски младежи и жени чрез ползване на добри практики, контакти с успешни предприемачи и посещения на изложения/панаири. Една от важните цели, които си поставя и която следва е ориентирана към създаване на възможности за ромските младежи и жени за получаване на допълнителен достъп до литература, информация и обучения за стимулиране на предприемаческата им нагласа и активност.

За времето от месец февруари до момента, Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите поддържа постоянен контакт с представителите на Бюрото по труда и Регионалната дирекция на Агенцията по заетостта. Създал е и контакт с бизнес организации и ресурси за подкрепа и сътрудничество на младежите и жените от ромски произход.

Работата на Центъра е свързана също с консултиране на роми по въпросите на предприемачеството, добрите бизнес практики и нови възможности за заетост сред тях. Тя се реализира при силна ангажираност и сътрудничество за утвърждаване на създадената  неформална трансгранична мрежа (България-Македония) от ромски младежи и жени с потенциал за развиване на собствен бизнес.

До момента, при проведените консултации по утвърдения и оповестен на сайта на проекта график, са обсъдени важни въпроси от областта на предприемачеството. Те се отнасят преди всичко до: характера на предприемаческата дейност, създаването на стопански предприятие, организацията на дейност и на офиса, необходимите маркетингови дейности за стартирането на малък бизнес и реализиране на продажби, използването на социалните мрежи за промотиране на дейността и за установяване на контакти и други.

Важен аспект от дейността на Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите е изготвянето и публикуването на Информационен бюлетин. Изготвени са три бюлетина, като предстои подготвянето на още един. В тях най-общо се представят активностите по изпълнението на проект „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“, както и се акцентира на възможности за финансиране на бизнес идеи и за обучения за повишаване на квалификацията или преквалификация, от които ромите в Благоевградска област и община, като част от териториалния обхват на проекта, могат да се възползват.

 

Тази публикация е осъществена със съдействието на Европейския Съюз, чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България –БЮР Македония. Проект №CB006.1.31.067 „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN