26 Септмври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.11.2017 19:02

Коментари 1 / Видяна 872

Сърбия арестува 4 български лекари за прегледи в Босилеград

Сърбия арестува за 5 часа 4 български лекари от Първа градска болница, отишли да проведат една хуманитарна акция – безплатни медицински прегледи на българското население в град Босилеград, Западните покрайнини, съобщава БГНЕС.

Медицинските прегледи са съгласувани и са въз основата на един писмен обмен между нашите лекари и Здравния дом в Босилеград, които са информирани за тяхното пристигане.

Нашите лекари са пристигнали в града около 11.00 часа местно време. В Културно-информационния център, където е трябвало да се извършат прегледите, тях са ги чакали около 50-60 души от местните села и град, които са имали нужда от преглед.

В същия момент, когато нашите лекари пристигат инспектор от медицинските власти от град Ниш влиза в КИЦ „Босилеград“. Той е бил съпровождан от около 20 полицаи, които задържат четиримата лекари и ги държат в полицейското управление на Босилеград до около 17.00 часа. Те не са били разпитвани.

„Представителят на сръбските медицински власти установява, че нарушението на българските лекари е , че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя и председателя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушение ще стане ясен по-късно. Става дума за една много голяма глоба“, заяви проф. Лозан Митев, председател на Гражданската инициатива „Западни покрайнини“.

 

БГНЕС припомня, че през последните дни в сръбския печат се проведе активна кампания срещу искането на българите от Димитровград, другия голям град с българско население в Западните покрайнини, за връщане на старото му име – Цариброд.

Днешният инцидент в Босилеград става на фона и на изгонването отпреди десетина дни на голям български инвеститор, който искаше да открие производствена мощност в града.

„Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в пълно противоречие с официално декларираната българо-сръбска политика на сближение от двете правителства“, категоричен е проф. Митев.

 

От министерството на външните работи заявиха, че са уведомени за инцидента с българските лекари. Български дипломати са се намесили в защита на задържаните медици.

E79 News
Тагове:

Коментари:

Аз, 11.11.2017 12:07

Това е "благодаря" по сръбски за подкрепата на БГ за членството й в ЕС!!! Държавата ни да продължава да се д..и на всеки и за всичко.

1
 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN