26 Септмври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
31.10.2017 11:21

Коментари 0 / Видяна 341

”За” и ”против” празнуването на Хелоуин в България

Имаме си достатъчно празници, за да празнуваме Хелоуин. Това твърди проф. д-р Георг Краев, фолклорист. На обратното мнение е Анджела Родел, преводач. Тя смята, че празникът не застрашава българската традиция, а просто има нужда от него.  Дискусията "За и против празнуването на Хелоуин в България" бе проведена в студиото на "Денят започва" по БНТ. 

В отговор на въпрос "Одобрявате ли празнуването на Хелоуин в България?"  

Професорът по фолклорни изкуства Георг Краев отговори така:

"Не. Имаме си достатъчно наши празници! Да, живеем в глобален свят и всеки може да прави каквото си поиска! Съвременното общество е объркано на тема празници, имаме измислено Министерство на културата, което се занимава с профсъюзни проблеми, но не и за културата като такава, едва ли въобще се сещат какво е Хелоуин и защо му е на българина Хелоуина. Ако българинът иска да празнува, значи нещо липсва в нашата празнична система, което е то - чудото. Древността на този празник успява да пробие до чудото, което се нарича поп култура".

Той отрече българските празници да са овехтели, а българските културни инженери, които подреждат празничната система. Според него проблемът на днешното празнуване е, че то става в свободното време.

 

Ето и отговорът на преводача Анджела Родел, която живее от 20 години в България:

"Повечето съвременни хора не разбират корените и защо има такива празници. Според мен има някаква нужда. Всяка култура почти навсякъде в целия свят има карнавал и това е важно за нас като архетип.

В България също има кукери, Заговезни, така че повечето хора не го приемат по този начин. Те го виждат повече като повод за купон. Децата и възрастните обичат да се обличат и явно това във вътрешна нужда. Тя отрече новото влияние да застрашава българската традиция, а просто има нужда за този празник или карнавал."

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN