22 Октомври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.10.2017 07:56

Коментари 1 / Видяна 829

Експерт: С орязването на болничните наказваме болните заради симулантите

Идея на управляващите - първите три дни от болничните да получаваме само 50% от заплатата си. Справедливо ли е това и ще спре ли по този начин държавата източването на социалния бюджет или пък ще ощети работещите?

„НОИ трябва да плаща на работника 80%, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Това е пълен абсурд. Ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика. Това заяви в „Здравей, България” по Нова телевизия Мика Зайкова, финансов експерт и бивш синдикалист.

Според нея единственият начин държавата да се справи с фалшивите болнични е контролът и санкциите. Тя даде пример с Полша, където наказанието за лекар, дал фалшив болничен, е прекратяване на лекарските права завинаги. 

 

„За нас тази идея също е несправедлива. В случая поради слабост на контролната система се наказват болните заради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите, които им издават фалшиви болнични. Това не е прецедент – у нас много често се наказват коректните заради отделни случаи на некоректни”, на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

„Години наред настояваме да се върне старото положение, което беше временно променено с наше съгласие. По време на кризата работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди кризата, а именно работодателите да плащат в пълен размер само първия ден, а след това НОИ да продължи да плаща”, поясни Велев.

 

Според него предложението за 50% през първите дни се прави, защото растат фалшивите болнични и така разходите на НОИ растели значително.

„Това обаче не е начинът – трябва засилване на контрола и наказване на виновните, а не на изрядните”, заяви Васил Велев.

E79 News
Тагове:

Коментари:

Николова, 23.10.2017 11:06

Наказание, та наказание!!! Когато човек е болен, му трябват пари за лекарства, които понякога са колкото половината му заплата. Като намалите болничните на 50%, обричате наистина болните да не могат да се лекуват. намерете си механизъм срещу фалшивите болнични.

1
 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN