23 Септмври 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6721 BGN 1 GBP = 2.1985 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.10.2017 07:47

Коментари 0 / Видяна 272

Пучдемон: Народът иска независимост, ще го последвам

"Отлагаме декларацията за независимост на Каталуния за няколко седмици, защото искаме да проведем разумен диалог с испанската държава", заяви президентът на Каталуния

 

 

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон започна обръщението си пред местния парламент с думите: "Не планирам никакви заплахи или обиди". Той обясни, че ще говори за последствията от референдума на 1 октомври.

"Стана ясно, че това вече не е вътрешен проблем. Каталуния е европейски въпрос", заяви Пучдемон и подчерта, че иска да "деескалира напрежението".

Регионалният президент осъди действията на испанските органи на реда, които опитаха да блокират забранения референдум. Полицаите не позволиха на някои хора да гласуват и иззеха бюлетини и урни от избирателните секции. "Целта беше да се създаде паника и страх и хората да си останат у дома", каза Пучдемон.

"Но нещата се объркаха, те не постигнаха целта, защото повече от два милиона души се противопоставиха на този срах", подчерта каталунският лидер.

Той говори и за желанието на Каталуния да проведе референдум в съгласие с Мадрид: "Питахме 18 пъти. Всичко, което искахме беше референдум в шитландски стил, в който и двете страни да изложат своите виждания. Отново и отново ни беше отказано".

Карлес Пучдемон иска да "следва волята на народа за независима държава".

"Бюлетините казват "Да" на независимостта, това е волята на хората, която искам да следвам. В този исторически момент, като президен на Каталуния искам да следвам волята на каталунския народ за независимост", каза той в парламента.

Президентът обаче обяви, че отлага обявяването на независимост, за да даде шанс за разговори с Мадрид. "Отлагаме декларацията за независимост на Каталуния за няколко седмици, защото искаме да проведем разумен диалог с испанската държава".

Преди речта си регионалният президент пожела сесията на парламента да бъде отложена с един час и така вместо в 18 ч. местно време (19 ч. българско време) речта му започна в 19 ч. местно време (20 ч. българско време).

Стана ясно, че испанската полиция има готовност да арестува президента Пучдемон веднага, ако той обяви независимостта на Каталуния.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.09.2018

1 USD =1.67 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.44 BGN

1 CHF =1.74 BGN

100 JPY =1.49 BGN