20 Юни 2018 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.6842 BGN 1 GBP = 2.2313 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.09.2017 10:31

Коментари 0 / Видяна 393

ЕС не призна изборите за губернатор в Крим

Брюксел настоява за освобождаване на лидери на кримските татари

 

 

Европейската дипломатическа служба заяви в понеделник, че ЕС не признава резултатите от изборите за губернатор, проведени в Крим в неделя.

"ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и следователно не признава изборите на Кримския полустров", се казва в изявление, разпространено късно снощи, пише dir.bg.

Според Брюксел тези територии са украински и затова новоизбраният губернатор на Севастопол, който е най-висшият администратор в Крим, както и местните управи на полуострова, няма да бъдат приемани като представители в официалното им качество от ЕС.

В неделя в Русия бяха проведени избори за губернатор в 16 области, като само един от тях - в Крим.

Европа отхвърля и присъдата на един от водачите на кримските татари, издадена в понеделник от Върховния съд в Симферопол.

Ахтем Чийгоз ще прекара следващите 8 г в затвора за "организирането на масови безредици" през февруари 2014 г.

ЕС настоява за освобождаването на зам.-председателя на Меджлиса - върховният представителен орган на кримските татари, и изразява очакване обвиненията срещу другия заместник - Илми Умеров, да бъдат "незабавно свалени".

Двама души загинаха, а 80 пострадаха при масовите сбивания между проруски и проукраински активисти на два митинга в Симферопол през февруари 2014 г.

През 2015 г. Чийгоз е арестуван. В процеса срещу него показания дават основно защитени свидетели, чиято самоличност е неизвестна. Съдът не прие основния аргумент на защитата, че Русия не може да съди украински гражданин за деяния, извършени на тогава територия на Украйна. Чийгоз е първият подсъдим в Русия, който беше разпитван на процеса от ареста и не присъства в съдебната зала дори при произнасянето на присъдата.

През 2016 г. Върховният съд на Русия нареди разпускане на меджлиса на татарите, след като го обяви за екстремистка организация.

Очаква се в четвъртък ЕС да удължи санкциите срещу 153-ма руски граждани и 40 компании, които имат отношение към анексирането на Крим от Русия. Сред тях са руският вицепремиер Дмитрий Рогозин и новият руски посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 19.06.2018

1 USD =1.68 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.23 BGN

10 CNY =2.62 BGN

1 CHF =1.69 BGN

100 JPY =1.52 BGN